Deel dit artikel:

Wilier Urta Hybrid: lichtgewicht e-mountainbike

Een e-mountainbike van minder dan zestien kilogram, dat moet een record zijn. De Wilier Urta Hybrid schuift de grenzen van de elektrische mountainbikemarkt alweer wat verder op. 

De markt van e-mountainbikes evolueert aan een razendsnel tempo. De fietsen worden lichter, motoren krachtiger, het rijbereik groter. De Wilier Urta Hybrid is hier een sprekend voorbeeld van. Een lichtgewicht carbonframe, hoogwaardige componenten en een mooi geïntegreerde Fazua Ride 60-motor zorgen voor een performante downcountry e-mountainbike.

Het Fazua Ride 60 systeem is de optimale oplossing om het karakter en de essentie van een echte full-suspension carbon mountainbike volledig te behouden: licht en snel bij het klimmen; vertrouwenwekkend en leuk in de afdaling. En dankzij het lage gewicht van de Urta Hybrid krijg je ook op het vlakke een snel bollende fiets waarbij je zelfs zonder ondersteuning vaart kan maken, wat dan weer resulteert in besparing van de batterij en een grotere actieradius.

Model voor de Urta Hybrid stond natuurlijk de full suspension crosscountry-racebolide van het merk, de Urta SLR. Uiteraard werd de kinematica van de Urta Hybrid aangepast om tegemoet te komen aan het hogere gewicht en de behoeften van een e-mountainbike. De demper is geïntegreerd in het frame, wat zorgt voor extreme torsiestijfheid en – niet onbelangrijk – een rank uiterlijk.

Je moet al even de prut uit je ogen wrijven om te merken dat je hier met een e-mountainbike te maken hebt. Het kloppende hart van de Urta Hybrid zit heel erg netjes binnenin verborgen. Het nieuwe Fazua Ride 60-systeem is licht, compact, stil en perfect geïntegreerd in het frame. Dankzij een externe batterij die op de onderbuis kan worden gemonteerd, neemt de capaciteit van het systeem toe tot 640 Wh.

De Urta Hybrid loopt op 29”-wielen en krijgt zowel vooraan als achteraan 120 millimeter veerweg. Verder merken we erg mooie interne kabelgeleiding en de aanwezigheid van een dropperpost. Het frame is voorzien op twee bidonhouders. Banden met een dikte tot 2.4” kunnen gemonteerd worden. 

Net zoals bij de Urta SLR is ook deze Urta Hybrid voorzien van een monocoque carbon stuur/stuurpencombo. Stuurpen komt hierbij in drie verschillende lengtes: 60, 75 of 90 millimeter.

Geometrie

De geometrie is zoals het tegenwoordig hoort op een hedendaagse downcountry full suspension. Een lange reach, vlakke balhoofdhoek, steile zitbuishoek en korte chainstays zijn de hoofdingrediënten.

Modellen

De Urta Hybrid komt in vier verschillende afmontages waarbij het topmodel voorzien is van de draadloze Sram Eagle XX1 AXS-groep, Shimano XTR-remmen, een RockShox Sid Ultimate-vork en RockShox Deluxe Ultimate-demper en een Miche K4 carbon wielset. Daarvoor moet je spaarvarkentje wel €12500 vet zijn.

Andere modellen in andere afmontages variëren in prijs tussen €8200 en €7000. 

Meer info via: www.wilier.com