Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Wielertoeristen ontdekken minder bekend terrein tijdens Omloop de Groene Gordel

Tijdens het Gordelfestival (zondag 1 september) toont de Groene Gordel rond Brussel zich van z’n beste kant. Bezoekers trekken er met de fiets op uit of kiezen voor een wandeling door de Vlaamse Rand. Natuur en cultuur gaan hand in hand, maar ook het sportieve krijgt veel aandacht. Dit jaar staat er een nieuw concept op het programma, met focus op de wielertoerist: Omloop de Groene Gordel.

Met Omloop de Groene Gordel zet het Gordelfestival naast de klassieke recreatieve fietstochten nu ook alles op alles om de geoefende fietser een mooie uitdaging aan te bieden. Tijdens deze cyclo kunnen deelnemers kiezen uit twee afstanden, 100 of 140 km, waarbij ze in een lus rond de hoofdstad zullen fietsen. Het westen van de provincie Vlaams-Brabant is een regio die menig wielertoerist nog moet ontdekken, ondanks de centrale locatie in ons land.

Het Gordelfestival concentreert zich op één vaste locatie, het Provinciedomein in Huizingen, en één jaarlijks wisselende locatie, de focusgemeente. Omloop de Groene Gordel heeft start en finish in focusgemeente Dilbeek, dat makkelijk te bereiken is via de Brusselse ring. De rit gaat van start door de Brabantse Kouters. We fietsen eerst richting Meise, Grimbergen en Vilvoorde en zetten zo koers richting het Dijleland. In Tervuren volgt de splitsing tussen de 100 en de 140 km aan het Koloniënpaleis. Deelnemers aan de 140 km maken een ommetje door de druivenstreek en voegen zo extra hoogtemeters toe aan hun rit.

Daarna duikt het parcours het Zoniënwoud in, waar rust en groen overheersen. Op het einde fietsen de deelnemers door het Pajottenland en de Zennevallei, met een passage aan het Provinciedomein Huizingen, het trefpunt van het Gordelfestival. De finish ligt in hartje Dilbeek, waar een leuke aankomst wacht. Wie zin heeft kan de focusgemeente verkennen, genieten van de animatie, een hapje en een drankje.

PRAKTISCHE INFO

 • 100 km

  • Start – & finishlocatie: CC Westrand in Dilbeek
  • 642 hoogtemeters
 • 140 km

  • Start – & finishlocatie: CC Westrand in Dilbeek
  • 982 hoogtemeters
 • Meer info en inschrijven: www.gordelfestival.be

Gerelateerde artikels