Deel dit artikel:

Westerschelde, kreken en tulpen

Daar is de lente, daar zijn de bloemen! Redacteur Joyce fietst regelmatig in Zeeuws-Vlaanderen en ontdekte deze week dat de tulpenvelden in bloei staan. Wie er ook wil van genieten: haast je! De kleurenexplosie duurt niet lang. Download onze tulpenroute, profiteer van een droge dag, geef je ogen de kost en pik onderweg nog een paar mooie natuurplekjes in Zeeuws-Vlaanderen mee.

Bloemenliefhebbers weten het al langer. Je hoeft niet tot diep in Nederland te rijden om van tulpen te genieten. In Zeeuws-Vlaanderen zijn er ook telers van tulpenbollen. Vroeg in de lente zorgt dat ervoor dat hele akkers plots vol kleur staan. Voor de rest ligt de landbouwgrond te wachten tot maïs, aardappelen en uien beginnen te groeien. En tussen al dat bruin dus ineens enkele enorme vlaktes vol geel, rood, paars en wit.

Toen ik deze week op Instagram enkele foto’s van de tulpen postte, kreeg ik veel vragen om de route te delen. Een volger zei dat hij vorig jaar ook op zoek was gegaan naar de tulpenvelden maar ze niet had gevonden. Het is bij mij ook vaak op goed geluk geweest dat ik er enkele gevonden heb. Intussen weet ik er een paar liggen. Ik combineer de route met een paar van mijn favoriete plekjes in dit deel van Zeeuws-Vlaanderen met zicht op de Westerschelde en enkele prachtige kreken.

Geniet vanop afstand

Op deze route kan ik je verzekeren dat je zeker twee tulpenvelden tegenkomt. Wacht niet te lang om ze te rijden. De kwekers laten de tulpen niet uitbloeien. De bloemen worden er al snel afgeknipt, om de bollen de kans te geven door te groeien. Het is ze echt om de bollen te doen. Voor je ‘t weet is die kleurenzee al lang weer weg.

Ik heb wel een verzoekje: hou het bij genieten op afstand. In volle coronatijd, toen mensen toeristische trekpleisters in eigen buurt moesten zoeken, hadden de tulpenkwekers te maken met overlast. Plots wou iedereen een selfie tussen de tulpen. Een communicant die te midden van de bloemen postvat, schattig toch? Helaas werden bloemen kapotgetrapt en ook heel wat tulpen afgeknipt. Zo erg dat er tegenwoordig bordjes staan met het dringende verzoek het veld niet te betreden.

Vogels spotten

Maar goed, je hebt stilaan zin gekregen om te vertrekken, toch? De route start in Zelzate. Aan het busplein op Oostkade en op de Grote Markt is gratis parking genoeg. Na nog geen kilometer zit je al in Nederland en in de natuur. Je rijdt een tijdje parallel aan het kanaal Gent-Terneuzen. In de buurt van Westdorpe en Axel kan je heel wat weidevogels spotten aan de kreken. Langs rustige wegen fiets je richting Westerschelde. Het drukkere Terneuzen laat je links liggen. Aan een dijk fiets je omhoog. Negeer het hek, het lijkt alsof je er niet voorbij kan maar links ligt een paadje waar fietsers en wandelaars gebruik van kunnen maken.

Je fiets nu enkele kilometers op de dijk met zicht op de Westerschelde terwijl grote containerschepen tussen de Antwerpse haven en de Noordzee pendelen. Zelfs op een windstille dag voel je hier altijd een bries. Wie wil, kan dit pad nog langer volgen, rond Ossenisse en Perkpolder, waar je in de zomer een fijn terras hebt bij Bar Goed.

Pannenkoek

Ik kies er echter voor om de binnenwegen naar Kloosterzande te nemen. Mijn hart maakt altijd een sprongetje als ik hier fiets. Weinig verkeer, leuke kronkelbaantjes, water, natuur. Prachtig gewoon.  Pannenkoekenliefhebber zoals ik? Stop dan zeker aan ‘t Kabouterke in Kloosterzande. Op het terras zit je er uit de wind en ze hebben er de beste pannenkoeken van de hele omgeving. Wel honderd soorten!

Na een ommetje via Paal met zicht op het Verdronken Land van Saeftinge, keer je terug. Focus op de tulpen nu! Via opnieuw een paar smalle baantjes in de rustige Zeeuwse polders zie je in de buurt van Lamswaarde het eerste tulpenveld (straat: Dreefken). Een bordje vraagt beleefd om het veld niet te betreden. De boer is net bezig het plastic zeil van de tulpen te verwijderen. Dat ligt erop om de warmte vast te houden en de bloemen sneller tot bloei te laten komen. Nu al zie ik de eerste rijen in fel paars kleur geven aan mijn dag. Het zeil loopt eindeloos door. Straks komen ook de witte, gele en andere rijen tevoorschijn.

Nog meer kreken

Schrik niet van het kleine ommetje dat ik je laat volgen, dat is om verkeerswerken te vermijden. Al snel fiets je langs een gigantische kreek. De Vogel. Aan de overkant ligt een grote camping waar heel wat Belgen in de zomer verblijven. Na een passage door het dorp Vogelwaarde volg je alweer de oevers van een kreek aan Luntershoek waar de koeien vaak met de poten in het water staan. Heerlijk zicht.

Voorbij Koewacht ligt nog een tulpenveld. Gek genoeg ligt de akker waarop vorig jaar nog tulpen bloeiden braak. De tulpen vind ik goed een halve kilometer verder, lichtjes verborgen achter de Koninkjesdijk. Deze tulpen liggen niet of niet meer onder een zeil. Ze staan nog niet ten volle in bloei maar lang zal het niet meer duren.

Blijkbaar verhuizen sommige velden af en toe. Geen wonder dat het moeilijk is voor liefhebbers om ze te spotten. Trouwens, in de streek liggen nog meer tulpenvelden. Wie zin heeft om te zoeken: op het internet vond ik bij de collega’s van Omroep Zeeland een kaartje waarop ze ze allemaal hebben gebundeld. Tulpenvelden in Zeeland – Google My Maps.

Nog wat laatste polders en je staat terug in Zelzate. Have fun!

Praktisch:

Start en parking: Oostkade of Grote Markt, Zelzate

Lengte: 89 kilometer, vlak