Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: zo weet je altijd hoe de wind staat

Vind je het ook zo vervelend als je tegenwind hebt op plaatsen waar je het zeker niet had verwacht? In deze weektip aandacht voor een handige plug-in voor Strava: Headwind. Daarmee heeft de wind geen verrassingen meer voor jou in petto.

Heel wat fietsers kienen hun route dusdanig uit, dat ze tegen het einde wind in de rug hebben. Of in ieder geval dat de wind niet pal in het gezicht blaast. Zeker nu we langzaam richting de herfst opschuiven en de wind altijd en overal kan opsteken, is het zaak om voor vertrek na te denken over de rol van de wind onderweg. Het is prettig om vooraf te weten waar je aan toe bent. Maar wat als je er onderweg achter komt dat de wind tóch uit een andere richting komt en veel sterker is dan verwacht?

Onlangs maakten we kennis met Headwind, een handige plug-in voor Strava. Zodra je de koppeling hebt gemaakt krijg je real-time inzicht in de windkracht en -richting. Je ziet precies op welke stukken je wind van voor, achter of opzij hebt. Geel staat voor meewind, paars voor tegenwind. Op basis hiervan kun je een inschatting maken van hoe zwaar de gekozen route gaat worden.

Je kunt bij geplande routes heel gemakkelijk de ritdatum en vertrektijd aanpassen. Zo krijg je de voorspellingen van het moment waarop je van plan bent om te gaan rijden. Je ziet onder meer de temperatuur, windkracht en snelheid van windvlagen. Een extra handige feature is dat je binnen een paar klikken de voorspellingen krijgt als je de route in tegengestelde richting zou rijden.

Zo werkt het

De plug-in werkt kinderlijk eenvoudig. Je gaat naar de website Headwind.app. Daar connect je met Strava. Je geeft aan welke gegevens je wilt delen met Headwind en kiest de gewenste instellingen qua weergave (de afstand in kilometer, de regen in millimeters en de temperatuur in Celsius). Vervolgens kun je beginnen.

Gerelateerde artikels