Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: zeven alternatieven voor de weg

Train je in de donkere maanden van het jaar even niet of minder op de weg? Dan zoek je hoogstwaarschijnlijk naar alternatieven. In deze weektip analyseren we een aantal mogelijkheden.

Veldrijden

Het veldrijden is een zeer aansprekend, verleidelijk alternatief. Maar je dient ook op te passen: de opeenvolging van hindernissen en passages maakt het attractief waardoor je al snel in het rood gaat. Extensief crossen is simpelweg onmogelijk. Cross je op je gemak, dan kom je niet boven op de steile helling of rijd je je vast in de modderstrook. Achteraf merk je pas hoe diep je bent gegaan. Het advies is: pik gerust een veldrit mee, maar doe het in de rest van de week wat rustiger aan. Dat geldt zeker voor de typisch Vlaamse modderparcoursen waar je voornamelijk op kracht rijdt. Doe je dat te vaak, dan gaat dat ten koste van je snelheid en accelaratievermogen.

Gravelen

Gravelen is in de mode. Het is een prima tijdsbesteding in de winter. Net als bij veel mountainbiketochten zitten er lange, rechte stroken in de route. Dat zijn punten waar je even wat kunt inhouden, wat de training aangenaam maakt.

Beachraces

Nog zo’n populaire tijdsbesteding in het winterseizoen is beachracing. Pas wel op voor onderschatting als je aan georganiseerde evenementen deelneemt. Strandritten zien eruit als toertochten, maar ze zijn onnoemelijk pittig, zeker als het tij je ongunstig gezind is en het zand er ‘zwaar’ bij ligt. Strandraces zijn zelden trainingen, het zijn eerder doelen op zich waar je gericht naartoe werkt.

Baanwielrennen

Fietsen op de wielerpiste scherpt de souplesse aan, maar het kan wel intensief zijn. Een hoge trapfrequentie leidt tot een hogere hartslag. Eén pistetraining per week kan zinvol zijn. Zorg er daarbij voor dat je zowel je snelle als trage vezels prikkelt. Daar pluk je het volgende jaar de vruchten van als je moet accelereren. Trainen op de baan is eveneens goed voor de stuurvaardigheid. Begin er niet zonder initiatie aan.

Indoortrainen

Installatie van een indoor trainingssetup is een prima keuze. Ook de applicatie Zwift is een uitstekend trainingsinstrument. Wel is het verstandig om op je niveau te blijven rijden. Zodra je weet hoeveel watt je per kilogram lichaamsgewicht kunt trappen, is het goed om zo nu en dan aan te pikken bij social rides met gelijkgestemden van hetzelfde niveau. Deelnemen aan races kan, maar laat je niet teveel opjutten door het wedstrijdelement.

Spinning

In het verlengde van ‘Zwiften’ ligt spinning. Als je rekening houdt met je hartslagzones is dat een prima manier om aan je conditie te werken. Geniet van de ambiance, maar bewaak je grenzen.

Een andere sport

Hardlopen en zwemmen zijn vooral nuttig voor de ontwikkeling van andere spiergroepen. Fietsen is een statische sport waarbij je soms vele uren in vrijwel dezelfde positie blijft zitten. Door de bewegingsvrijheid van bijvoorbeeld het zwemmen worden veel meer spiergroepen aangesproken. Dat komt heel de core ten goede.

  • Haal de nieuwe Grinta! in huis voor meer informatie over dit onderwerp