Kies beschermende winterhandschoen
Een open deur: zorg in eerste instantie voor goede winterhandschoenen die wind, regenwater en kou zo veel mogelijk buiten houden. Er zijn varianten waarbij twee vingers aan elkaar zitten. De gedachte hierachter is dat de vingers elkaar warm houden. Vind je dit niet echt prettig schakelen en remmen, dan is het wellicht beter om te kiezen voor de reguliere handschoenen met isolatie rond elke vinger.
Er zijn nogal wat verschillende producten te koop met uiteenlopende materialen en eigenschappen. Let hierop bij aanschaf. Je hebt bijvoorbeeld neopreen, een materiaal dat een vergelijkbare functionaliteit heeft als een wetsuit. Neopreen zorgt voor isolatie, waarbij je handen niet geheel droog maar wel warm blijven.
Laat de merino liner zijn werk doen
Ben je nog niet geholpen met een goede wind- en waterdichte handschoen? Zorg dan voor een laagjessysteem, zoals je dat ook met je kleding voor het bovenlichaam doet. Trek onder de (voldoende ruime) handschoen een dunne onderhandschoen (een liner) van merinowol aan. Op deze manier heb je meerdere isolatielagen. Merinowol ademt en biedt warmte. Zweet gaat niet stinken.
Draag een benzinepomphandschoen
In het rijtje huis-tuin-en-keukenoplossingen staat deze tip: trek een plastic handschoen onder de winterhandschoen aan, bijvoorbeeld eentje zoals ze die bij het benzinestation aanbieden. Het isoleert, al kan het tegelijkertijd klam worden omdat het zweet geen kant uit kan. Je kunt er eventueel voor kiezen om een spier verwarmende crème op de hand te smeren voordat je het plastic handschoentje aantrekt. Ook koffiefilters worden toegepast om een isolerende onderlaag te creëren. Dit vergt natuurlijk wel iets meer creativiteit in de vorm van knippen en plakken.
Innovatief: een handschoen met verwarmingselement
Als je koude vingers je fietsplezier écht belemmeren, dan kun je wellicht investeren in een handschoen met ingebouwde verwarming. Onder meer het merk Sealskinz biedt ze aan (Waterproof Heated handschoen). Met één druk op de knop activeer je het verwarmingselement dat enkele uren verwarming biedt. Besef wel dat zo’n verwarmende handschoen een relatief hoge investering is.
Beweeg de vingers onderweg
Zorg dat je handen lekker warm zijn voordat je op de fiets stapt. Probeer de vingers onderweg steeds te bewegen. Dat stimuleert de doorbloeding, waardoor ze warmer blijven.