Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: maak het verschil in een strandrace

Wil je deze winter wat afwisseling? Kies eens voor een mooie beachrace. De kalender is deze weken overvol met wedstrijden over het strand. Enkele tips die je helpen om het verschil te maken in het zand.

Even Googlen en je vindt meteen een pak strandwedstrijden. Met name in België en Nederland valt er voor liefhebbers van deze discipline genoeg te beleven. Onder meer Middelkerke, Bredene, Rockanje, Noordwijk Aan Zee zijn de komende weken gastheer van een evenement. Afgelopen weekend nog stond de klassieker Egmond-Pier-Egmond op het programma. Wegprof Sebastian Langeveld gaf enkele gekende strandspecialisten het nakijken.

1. De juiste banden(spanning)

Beachracen is iets anders dan mountainbiken. Dat uit zich ook in een andere bandenkeuze. Waar je in het bos voor meer grip prima uit de voeten kunt met een grover profiel, heb je op het strand baat bij een gladdere band. Daarmee graaf je je niet in. Monteer bredere banden en let tevens op de spanning. Die hangt veelal af van de omstandigheden op het strand, je gewicht en de keuze die je maakt tussen tubeless of met binnenband. Een indicatie: met tubeless schommelt de bandendruk doorgaans rond de 1 bar. Bij de keuze voor binnenbanden ligt de spanning iets hoger, tot 1,5 bar. De combi van een brede band en lagere spanning zorgt ervoor dat je als het ware op het zand drijft.

2. Zoek de juiste lijnen

Iedereen die weleens een beachrace heeft gereden, weet dat het strand vele gezichten kent. De ene keer heb je te maken met mul zand en is het een heel karwei om er doorheen te malen. De andere keer is het strand harder en lijkt het net een racebaan. Algemeen advies: kies voor de vloedlijn, mits mogelijk. Soms kan het verstandig zijn om zelfs net door de branding te rijden. Niet dat daardoor alle uitdaging is verdwenen, want het zuigende effect van het natte, papperige zand heeft uiteraard ook invloed op je fiets. Maak daarom vaart en probeer het tempo vast te houden. Zorg dat je de fiets na afloop goed schoonmaakt, want al dat zoute zeewater is natuurlijk niet ideaal voor je materiaal.

3. Kies voor een vaste voorvork

Je hebt speciale strandfietsen. Maar degenen die sporadisch, voor de afwisseling het strand op duiken, zullen waarschijnlijk met de mountainbike eropuit trekken. Een tip daarbij: vervang de voorvork van je mountainbike en kies voor een vaste voorvork. Vering is op het strand overbodig, omdat je veelal over vlakke ondergrond gaat. Met vering zou je je alleen maar in het zand drukken. Een geveerde voorvork kan bovendien slecht tegen het zoute water.