Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: hoe voorkom je tintelende vingers?

Haast iedereen heeft tijdens het fietsen weleens last gehad van tintelende vingers. Het is een vervelend probleem waaraan meerdere oorzaken ten grondslag kunnen liggen. In deze weektip gaan we daar dieper op in.

Nieuwe handschoenen

De simpelste ingreep is vervanging van de fietshandschoenen. Mogelijk is de padding in de handpalm te beperkt, zijn de handschoenen te klein of zit er op een cruciale plek een ongewenste plooi die voor een knelling zorgt. Hoe je daarachter komt? Test door een tijdje met en zonder je handschoenen te rijden. Gaan de klachten over als je ze uit hebt, dan is het tijd om een vervangend paar aan te schaffen. Goede handschoenen zijn gewenst omdat ze als schokdemper kunnen fungeren.

Andere fietspositie

Mogelijk heeft het tintelende, dove gevoel te maken met de afstelling van de fiets. Wellicht zet je te veel druk op je handen, wat gebeurt als je stuur verhoudingsgewijs te laag staat in vergelijking met het zadel. Het kan ook zijn dat je zadel of stuur te ver naar voren staat. Doe een positiemeting bij een professionele bikefitter. Die zorgt ervoor dat je goed op de fiets komt te zitten.

Stuurbreedte

Een andere oorzaak kan de keuze in onderdelen zijn. Let met name op de breedte van het stuur. Als dit te breed is, kan dat resulteren in handklachten. Het is zaak dat je je schouderbreedte laat opmeten bij de aanschaf van een stuur en dat je aan de hand daarvan een stuur op maat koopt. Ook dit thema wordt meegenomen bij een professionele bikefitting.

Werk aan een beter vormpeil

Hoe beter je in vorm bent, hoe minder het dove, tintelende gevoel zal zijn. Het causaal verband lijkt misschien ver te zoeken, maar het is er wel degelijk. Als je vormpeil beter is en je meer vermogen kunt trappen, dragen de pedalen een groter deel van het lichaamsgewicht. Er gaat dus minder druk via de handen naar het stuur. Datzelfde geldt overigens voor de druk op het zadel; ook deze is lager.

Carpale-tunnelsyndroom

Er bestaat een kleine kans dat je last hebt van het carpale-tunnelsyndroom. Dit pijnlijke klachtenpatroon wordt veroorzaakt door een beknelling van de zenuw ter hoogte van de arm en pols. Er zijn hier goede behandelingen voor mogelijk. Hoewel de klachten tijdens het fietsen sterk tot uiting komen, is fietsen doorgaans niet de veroorzaker van dit syndroom.