Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: hoe rijd je soepel door mul zand?

Een behoorlijke uitdaging voor veel mountainbikers zijn de stroken met mul zand. Het is soms ploeteren om daar soepel doorheen te komen. In deze weektip een aantal basistips voor een goede techniek. Daarmee verteer je het zand net iets gemakkelijker.

Kijk voor je uit

Een eerste tip is om op je kijkrichting te letten. Te vaak komt het voor dat mountainbikers net voor het voorwiel kijken, terwijl je juist verder van je af zou moeten kijken. Als je de ogen richt op hetgeen circa vijftien meter verder te zien is, kun je veel beter anticiperen op wat komen gaat. Rijd je een hoger tempo, dan kijk je nog wat verder voor je uit. Let op of er al bestaande sporen zijn. Soms is het gemakkelijker om dat pad te kiezen.Check ook of bepaalde zandstukken minder mul zijn, mogelijk aan de rand van het pad. Bij voorkeur is het pad zo recht mogelijk, zodat je de snelheid er goed in kunt houden.

Ontspannen door het zand

Zit je midden in de zandstrook, zorg dan dat je de druk van het voorwiel haalt. Dat kun je doen door het lichaam wat naar achteren te hellen en het gewicht naar achteren te verplaatsen. Pak het stuur losjes, ontspannen – en niet krampachtig – vast en houd een lichte knik in de armen. Zo krijgt het voorwiel de ruimte om zijn eigen pad te kiezen door het mulle zand. Stuur licht bij. Als je te veel en direct stuurt, is de kans groter dat je je grip verliest.

Snelheid en een lichter verzet

In algemene zin valt het aan te raden om in mul zand een wat lichter verzet aan te houden. En om voldoende kracht op de pedalen te blijven zetten. Je blijft dus voortdurend trappen. Op het moment dat je snelheid verliest, wordt het erg lastig. Dit klinkt gemakkelijker dan het is. Zorg voor een cadans waarbij kracht en souplesse in balans zijn, zodat je niet stil valt.

Gerelateerde artikels