Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: hoe neem je de schuine kant?

Een speciale techniek in het mountainbiken en cyclocrossen is off-camber rijden. Oftewel: het rijden over de schuine kant. Hoe pak je dit aan? In deze weektip geven we een aantal tips om deze secties op een goede manier te voltooien.

Vertrouw op je lijnkeuze

De lijnkeuze is een belangrijke. Is er nog geen duidelijk voorgereden spoor, dan doe je er verstandig aan om hoog te beginnen. Je hebt dan nog voldoende ruimte om te corrigeren voor het geval je afzakt. Als je de mogelijkheid hebt om door gras te rijden, doe dit dan zeker. Hier ervaar je meer grip. Is het door regenval een grote modderboel, dan valt of staat het succes van de passage met een goede techniek. Houd een zo recht mogelijke lijn. Vermijd boomwortels, stenen en kuilen. Vertrouw op je lijnkeuze en fiets en blijf doorgaan.

Trap niet te zwaar

Als je de schuine kant opdraait, is het zaak dat je een relatief lichte versnelling rijdt. Houd je een te zwaar verzet aan, dan kan je achterwiel wegschieten, zeker als het modderig en glad is en je weinig grip hebt. Mocht je tijdens het rijden over de schuine kant een misser maken, dan kun je dankzij het lichtere verzet gemakkelijker herbeginnen.

Lagere druk

Krijg je in een parcours vaak met een schuine kant te maken (denk aan een crossparcours als op de Citadel in Namen)? Dan is het wellicht verstandig om je bandendruk daarop aan te passen. Met een lagere bandendruk vervormen de banden gemakkelijker en geniet je meer grip op een glibberige helling. Een bandenprofiel met noppen kan ook van pas komen, zeker van voren.

Kijk altijd vooruit

Zoals voor heel veel specifieke passages en technieken geldt ook hier: blijf vooruitkijken, scan de omgeving. Zo weet je steeds wat er op je pad gaat komen en volg je een duidelijk spoor. Je behoudt het overzicht en hoeft niet of nauwelijks op het laatste moment te corrigeren, waardoor de lijn vloeiender wordt. Je referentiepunt ligt verder voor je wiel. Als je dan een keer van je gekozen lijn gaat, bijvoorbeeld omdat je wiel wat naar onderen glijdt, dan heeft deze afwijking een minder grote impact.

Houd vaart

Sommigen zullen wat angst hebben voor de schuine kant en daardoor aarzelen. Maar belangrijk is het dat je de vaart erin houdt. Zo houd je controle en kun je rekenen op meer grip. Rijd je trager, dan wordt het off-camber rijden er niet gemakkelijker op. Rem niet of zo min mogelijk, want dan zouden de banden sneller kunnen gaan glijden. Moet je toch in de remmen knijpen, gebruik dan bij voorkeur alleen de achterrem. Wanneer het achterwiel wegglijdt, is het gemakkelijker om nog een voet aan de grond te zetten.

Stuur met je heupen

Op de schuine kant heb je al snel de neiging om tegen te gaan hangen of om sterk tegen te sturen. Niet doen. Je stuurt met behulp van beweging van je heupen. En niet door het stuur een ruk te geven, want dan zou je kunnen wegglijden. Fiets je op een helling die van links naar rechts afloopt, houd dan je rechterschouder ietwat omlaag. Doordat je je schouder naar beneden drukt, strek je de arm in een langere positie en behoud je gemakkelijker het evenwicht.