Evalueer het vorige sportjaar
Hoe graag je het coronajaar 2020 (wellicht) ook achter je wil laten, kijk toch nog even terug. Welke zaken gingen er perfect en welke zaken juist niet of minder? En wat is daar de reden van? Wie zijn of haar sterke kanten goed kent en weet wat de verbeterpunten zijn, kan met de inzichten van 2020 een goed plan voor dit jaar op tafel leggen. Het geeft je ongetwijfeld motivatie als je inziet op welke punten je nog verbetering kunt behalen.
Stel een trainingsplan op
Zodra je je belangrijkste doelen hebt geformuleerd, stippel je je route daarnaartoe uit. Het trainingsplan geeft inzicht in hoe je zo goed getraind mogelijk aan de startlijn kunt staan. Een granfondo met 3.500 hoogtemeters vraagt uiteraard een andere aanpak dan een toertocht in eigen land. Werk bij het samenstellen van een trainingsplan eventueel samen met een trainer. Die zorgt wellicht voor nieuwe, verassende trainingselementen die het sporten extra leuk maken.
Vergroot je duurvermogen
Als het wat kouder is, is het wellicht niet altijd even fijn om veel uren buiten te rijden. Toch is het verstandig om in de winter de nodige tijd in het zadel door te brengen. Rijd de duurtrainingen in de lagere hartslagzones. Vermijd intensieve ritten met uitdagende blokken. Op deze manier gaat je duurvermogen erop vooruit. Door nu je basis te verbeteren, begin je met een grotere motor aan het voorjaar. Op dat moment kun je je trainingsschema’s verrijken met (meer) intervaltrainingen en langere blokken. Tijdens het wegseizoen kun je zo een hogere piek bereiken. Dat moet toch een mooie gedachte zijn als je het even wat zwaar hebt?
Werk aan je core stability
Natuurlijk is een goede fysieke conditie het hele jaar door van belang. Toch grijpen veel wielrenners juist de winterperiode aan om aan krachttraining te doen. Prima uiteraard, het is een goede tijdsbesteding. Met name core stability-oefeningen hebben aangetoond zeer effectief voor wielrenners te kunnen zijn. Met behulp van onder meer planken, push-ups en squads verbeter je je rug-, buik- en bilspieren.
Probeer een andere sport
Twaalf maanden per jaar veel, heel veel op de fiets zitten, is niet voor iedereen goed. Op een gegeven moment kan het voor sommigen te eentonig worden. De winter is een ideale periode om andere sporten te beoefenen. Op deze manier train je spieren die tijdens het wielerseizoen niet of minder aan bod komen. Daarbij zorgt het mentaal gezien voor wat verfrissing. Het kan niet anders of na een tijdje krijg je weer grote honger naar de fiets die op dat moment in de garage staat.
Kies voor een andere wielerdiscipline
Om voor afwisseling te zorgen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een andere wielerdiscipline. Stap eens op de gravelbike of mountainbike of neem deel aan een trainingssessie of initiatie op de wielerpiste. Heb je geen baanfiets of mountainbike? Huur er dan eentje. Ook leuk om te proberen: een indoortraining op de smarttrainer. Met behulp van apps als Zwift, Rouvy en FulGaz zorg je voor een mooie wielerbeleving op je zolderkamer.
Check je materiaal
In wintertijd is goede uitrusting onmisbaar. Zorg ervoor dat je met de juiste kleding warm kunt blijven en niet al snel met koude handen en voeten moet rondrijden. Dat gaat ten koste van je plezier en motivatie. Zorg ook dat je fiets in topconditie is. Laat bijvoorbeeld pekel niet inwerken op je fiets en draaiende onderdelen, want dat zorgt onherroepelijk voor problemen. Als je na een goed verlopen training terugkomt, blik dan alvast vooruit naar het voorjaar en de sportzomer. Kijk naar de materialen die daarvoor nodig zijn. ‘Verras’ jezelf gerust eens met bijvoorbeeld een mooie outfit of een nieuwe sportbril.