Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Weektip: alles over solo rijden

Als we buiten fietsen, dan doen we dat deze weken solo. Noodgedwongen uiteraard. Waar moet je in het bijzonder aan denken als je alleen van huis gaat?

Reservemateriaal op zak

Je kunt tijdens een fietsrit niet meer vertrouwen op het reservemateriaal (en de handigheid) van je fietsmaat. Dat betekent dus dat je zelf de noodzakelijke spullen in je achterzak of zadeltas moet steken. Denk daarbij aan: minigereedschap, een binnenband, een CO2-patroon, een pompje en bandenlichters. Maar vergeet ook je smartphone en wat geld (een pinpas) niet.

Let op je intensiteit en trainingsvolume

Was je in de pre-coronatijd gewend aan hard, harder, hardst. Nu het virus rondwaart, is het zaak om de intensiteit en het trainingsvolume niet te overdrijven. Ook al hebben we misschien wat meer tijd over om te sporten. Doe je het toch, dan maak je het immuunsysteem zwakker, wat niet handig is, wetende dat het virus bij besmetting harder kan toeslaan als de weerstand verminderd is. Een pittig gekruide intervaltraining of een bijzondere lange training is dus uit den boze. Besef ook dat een individuele training van twee uur à 30 kilometer per uur misschien wel meer van je lichaam vergt dan drie uur à 35 kilometer met een grotere groep.

Monteer een bel

Voldoende afstand houden is het devies, dus ook op het fietspad. Monteer een bel op je fiets (mocht je die nog niet hebben…) en waarschuw andere fietsers en wandelaars tijdig dat je eraan komt. Zo kan eenieder vroegtijdig anticiperen en elkaar de ruimte bieden, waardoor de sociale afstand wordt gerespecteerd.

Laat het thuisfront je volgen

Ga niet te ver van huis, is het advies van officiële instanties. En neem geen onnodige risico’s, want het zorgpersoneel heeft op dit moment al genoeg andere taken op het bordje. Als je gaat fietsen, zorg er dan voor dat anderen je spoor op afstand kunnen volgen. Onder meer de devices van Wahoo en Garmin bieden mogelijkheden voor live tracking, en datzelfde geldt voor de applicatie Strava. Ook kun je natuurlijk je live locatie via WhatsApp delen. Mocht er onderweg iets zijn, dan weten je familie en vrienden in ieder geval waar je bent.

Extra energiereep op zak

De tijd dat we onderweg konden stoppen bij een koffiecorner of terras is voorbij. Ga dus met twee gevulde bidons van huis en steek een extra energiereep of -gel in je achterzak. Voorkom dat je onderweg een tik van de man met de hamer krijgt.