Deel dit artikel:

Voorkom blessures op de fiets met yoga

Wel eens last van blessures? Een wondermiddeltje in de strijd tegen vervelende lichaamskwalen door te sporten, zou yoga zijn. Daarom geeft het Leuvense Adfysio op 19 april een initiatie yoga die helemaal toegelegd is op fietsers. Om blessures aan te pakken, en vooral om ze te voorkomen.

Op dinsdag 19 april in het Vlaams-Brabantse Kessel-Lo: een workshop yoga voor fietsers. Yoga zou volgens studies preventief werken tegen blessures, en daarom organiseert de Leuvense groepspraktijk Adfysio binnenkort een speciale sessie voor fietsers. Om zij die op de sukkel zijn met blessures, of zij die er alles aan willen doen er niet mee te maken te krijgen, te helpen.

Els Lintermans van Adfysio, die de workshop organiseert, vertelt zich met deze sessie specifiek te richten op fietsers. “We zijn gestart als kinesistenpraktijk, en van daaruit had ik vaak te maken met sporters, waaronder veel fietsers, die blessures hadden. Nu geef ik ook workshops yoga, en die fietsers die ik zie terugkeren wil ik nu helpen door ze yoga aan te leren. In de workshop van anderhalf uur leren ze een uitgebreid aanbod van oefeningen die ze makkelijk thuis kunnen doen, en die hen zullen helpen bij hun blessureleed.”

Typische blessures

“De meeste fietsers die hier aankloppen of aanklopten, hadden vaak klachten in de onderrug”, zegt Lintermans. “Ook andere sporten gaan helaas gepaard met blessureleed. Bij lopers bijvoorbeeld, die zijn vaak op de sukkel met knieproblemen.”

“De term yoga klinkt bij heel veel mensen wel bekend, maar vaak zonder te weten wat het echt inhoudt. Yoga is veel meer dan enkel wat mediteren om tot rust komen. Het is aangetoond dat het ook remmend kan werken tegen blessures, en ze vooral kan helpen voorkomen. Met de workshop willen we het graag aanbieden aan fietsers die er behoefte aan hebben, en ze op die manier enkele oefeningen leren die ze voor de rest van hun leven kunnen gebruiken en die daadwerkelijk nuttig zijn tegen blessures”, besluit Lintermans.

Dat er interesse voor is, dat is duidelijk. Oorspronkelijk was er vanuit Adfysio één enkele workshop gepland op dinsdag 19 april. Die was vrij snel vol, waardoor er zelfs al een tweede sessie komt op dinsdag 3 mei. De workshops gaan telkens door in Kessel-Lo van 20 uur tot 21u30, en een plaatsje kost 20 euro.

Meer informatie vinden en inschrijven is mogelijk op de website.