Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Voor FSA mogen de kettingbladen nog wat kleiner

Dik vijftien jaar geleden zette FSA de compact-revolutie in gang en de Italianen kwamen vorig jaar met het idee van de Supercompact Cranksets op de proppen. Een idee waar ze de komende jaren verder op willen bouwen. Misschien handig voor als je de superkorte, maar ultra zware Pyreneeënrit uit de Tour de France zelf eens wil fietsen.

Met de eerste compact cranksets met 50/34 vertanding zette FSA anderhalf decennium geleden de wielerwereld in rep en roer. Ondertussen is een dergelijk compact crankstel perfect ingeburgerd, maar de fiets en de manier waarop we de fiets gebruiken bleven evolueren. Dankzij de gravelbike zoeken ook wegfietsers steeds steilere en deels onverharde wegen op zodat je écht kleine versnellingen nodig hebt. Dan kan je een 50/34 crankstel aan een 11-34 cassette koppelen, de nadelen zijn evenwel de grote stappen in de cassette en het feit dat je een 34T kroontje enkel met een achterderailleur met lange kooi kunt schakelen.

De oplossing volgens FSA? Cranks met nog kleinere kettingbladen, Supercompact dus. Het FSA SL-K Modular Supercompact BB386EVO crankstel heeft holle carbon traparmen (beschikbaar in 170 – 172,5 en 175 mm lengte) met een ‘direct mount’ systeem voor de bevestiging van het grote kettingblad terwijl het binnenblaadje wordt vastgeschroefd met bouten die in een cirkel van amper 90 mm diameter staan (de nieuwe zogeheten 90 BCD standaard). Het crankstel weeg 617 gram en wat de kettingbladen betreft is er keuze uit 48/32 en 46/30. Het FSA SL-K Modular Supercompact BB386EVO crankstel is compatibel met Shimano en Sram 10 en 11-speed aandrijvingen.

De kleinere kettingbladen bieden de fietser de mogelijkheid om achteraan weer een ‘kleinere’ cassette te gaan gebruiken zonder dat de kleinste versnelling daardoor groter wordt. De stappen tussen de verschillende kroontjes in de cassette zijn weer kleiner waardoor je gemakkelijker een versnellingscombinatie vindt die perfect bij het stijgingspercentage van de weg en de gewenste kadans aansluit. Kleinere kettingbladen en kleinere kroontjes zorgen ook voor een lager gewicht en FSA claimt dat het gebruik van een supercompact crankstel tot minder slechte kettinglijnen leidt (al zal dat uiteraard ook van de gebruikte cassette afhangen).