Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vijf tips voor het onderhoud van je fietsbril

Je staat er niet snel bij stil, maar de verzorging van een fietsbril is van groot belang. Met deze vijf tips kan je onbezorgd de weg op en heb je extra lang plezier van je bril.

1. Kies een bril die bij je past

De beste bril is degene die je altijd wil opzetten, omdat ‘ie lekker zit, goed past, maar ook goed staat. Kijk bij aanschaf naast de looks dus goed of de bril geschikt is voor normale, bredere en/of smallere gezichten. Maar ook functioneel moet het kloppen. Wielrenners geven vaak de voorkeur aan een bril met weinig montuur en veel gezichtsveld, zoals bijvoorbeeld de BBB FullView. Trailrijders kiezen daarentegen vaak voor een bril met een robuuster montuur die meer bescherming biedt tegen laaghangende takken, zoals bijvoorbeeld de BBB Avenger.

2. Handzeep en lauw water is genoeg

Je maakt de bril eenvoudig schoon met lauw water en een beetje handzeep. Meer is er niet nodig. Vermijd echter reinigingsmiddelen, want de PH-waardes in deze middelen tasten de lenzen aan.

3. Gebruik het goede poetsdoekje

Het is natuurlijk erg aanlokkelijk om even snel een vlekje weg te poetsen met een hoekje van je shirt. Maar pas op, want de fijne stofdeeltjes op je bril of shirt kunnen zitten en een schurende werking kunnen hebben de lens zo beschadigen. Sommige fietsshirts hebben een speciaal poetsdoekje ingenaaid zitten, hiermee kun je natuurlijk wel je bril schoonmaken. Wij raden echter aan om het poetsdoekje, dat los bij je bril wordt geleverd, te gebruiken. Dan weet je zeker dat de bril schoon wordt en niet beschadigt.

4. Berg ‘m veilig op

Er zijn waarschijnlijk meer brillen gesneuveld in achterzakken van fietsshirts dan op enig andere plek. Berg de bril daarom altijd op in het bijgeleverde opbergzakje of de hardvormige pouch, als je deze bij je bril hebt gekregen.

Als je fietst is het ‘t handigst om de bril in de ventilatiegaten van je helm te steken, op je voorhoofd te zetten of zoals je profrijders wel eens ziet doen: achterstevoren op je nek zetten.

5. Fotochromische lenzen en bomen zijn een ideale combinatie

Het omwisselen van de lenzen van een sportbril kan ook nog wel eens beschadigingen opleveren. Daarom zijn er varianten met een fotochromische lens. Een lens die donkerder wordt als het omgevingslicht sterker is en lichter wordt als het donkerder is. Het lijkt zo’n simpel idee dat het nauwelijks opzienbarend is. Maar de ervaring leert dat dit de ideale oplossing is voor fietsers die veel tussen de bomen rijden. Mountainbikers die op zoek zijn naar mooie trails bijvoorbeeld of gravelfietsers die in diepe donkere naaldwouden rijden. Situaties waarin je soms in de volle zon rijdt, maar soms ook in de schaduw.

En natuurlijk hoef je de lens niet meer te verwisselen om je gezichtsveld aan te passen aan de omstandigheden. Dit scheelt werk, maar is ook duurzamer.