Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Vier redenen om de Grinta! Challenge – Tour des collines te fietsen

Zaterdag 7 mei vindt de Tour des Collines – Grinta! Challenge plaats, een volgende episode van de Proximus Cycling Challenge. Er is keuze uit vier afstanden van 70 tot maar liefst 170 kilometer, allemaal met het nodige klimwerk. De route blijft ten zuiden van de platgereden hellingen uit de Vlaamse Ardennen, en doorkruist het mooie Pays des Collines. Vier redenen waarom het zeker de moeite loont naar Doornik af te zakken.

Onbekend maar zwaar terrein

Tijdens de Flandrien Challenge beklim je 59 hellingen op 72 uren. Amai, da’s veel, denk je? Klopt, al zal je op de langste afstand van de Grinta! Challenge ook liefst 24 hellingen bedwingen op 170 kilometer. Die hellingen maken, op eentje na (Cote de Trieu) geen deel uit van de Flandrien Challenge maar zijn daarom niet minder zwaar. Integendeel, beklimmingen als Hurdumont, Hameau des Papins of Beau-Site gaan een eind boven de tien procent. Andere hellingen, Mont Saint Laurent op kop, duren langer dan twee kilometer. Het Pays des Collines is Waalser dan de Vlaamse Ardennen, en Vlaamser dan de Waalse. Het landschap is uitgestrekt, de uitzichten zijn weergaloos. Er is slechts één klassieker die het Pays des Collines opneemt in zijn parcours: Kuurne-Brussel-Kuurne. De klassieker werd sindsdien een pak selectiever.

De eerste col van België beklimmen

Toegegeven, het is met zijn 99 meter niet de hoogste en ook niet de zwaarste ‘col’. En toch is hij speciaal. Het is met name de eerste col in België die werd voorzien van een colbordje, én terug te vinden was op de Michelinkaart. Deze col vlakbij Doornik is het laagste punt op de heuvelrug tussen Mont-Saint-Aubert en Hameau du Bourdeau. Sinds april 1985 is dit dus een heuse col, genaamd naar het sympathieke kruis voor Armand Jubaru, die er in 1897 overleed in de afdaling van deze helling. En met dank aan Union Audax Tournaix, die speciaal voor de fietsliefhebbers een col wilden creëren. Van op de col kan je doorklimmen richting Mont Saint Aubert, op 144 meter hoogte. Ook deze staat op het programma, twee keer zelfs. Ultrarijder Kristof Allegaert reed deze helling liefst 150 keer omhoog om zijn Double Everesting poging tot een goed einde te brengen, goed voor een ritje van 555 km.

De zwaarste kasseihelling

De naam van deze helling, Beau Site, klinkt lieflijker dan de weg om er te geraken. De oudste herinnering aan deze helling is dat ik hier geparkeerd stond. Tijdens de cotacolrit ging ik ze nog eens verkennen. Vanuit Saint-Sauveur rijd ik richting Mont-Saint-Laurent. Bij de wegwijzer richting Les Maronniers ga ik rechts. De weg is breed en bestaat uit betonplaten die niet al te best bollen. Tot overmaat van verrassing gaan die in de wijde bocht over in kasseien die voor geen meter bollen. Ze liggen horizontaal waardoor elke kassei een mini-helling wordt. Ligt het aan die kasseien of toch aan de tweehonderd meter aan 15%? De pieken zijn maar liefst 18%. Ik volg de kasseien tot die terug overgaan in ruwe betonplaten. Er volgt een ruime bocht naar rechts met aan de linkerkant een fantastisch uitzicht. Het klimt nog een eindje door voor je bij de top komt. Een top die je op vele manieren kan bereiken. Het is nog geen Koppenberg, maar vergis je niet: deze helling doet pijn aan de benen. Het zijn trouwens niet de enige kasseien tijdens de rit. Ook Le Saule Pendu is een begrip in deze regio.

Cotacolleeeuh!

Grinta! Gaat dit jaar cotacollen. In de jaren ’90 zag een baanbrekend werk, de Encyclopedie COTACOL, het levenslicht. Duizend Belgische hellingen werden erin verzameld met profielen per hectometer. In die tijd was dat wereldnieuws en werden de grafiekjes gebruikt in de nationale uitzending van ondermeer de Ronde van Vlaanderen. Al die hellingen oprijden is een serieuze uitdaging. Cotacollen kan inmiddels ook digitaal. Bert Nijs heeft alle hellingen gedigitaliseerd in een COTACOL-app. Deze kan je koppelen aan Strava en laat je toe zelf aan Cotacolhunting te gaan doen. Koppel je Strava account dus nog snel aan de Cotacol app, en je zal op 7 mei heel wat veroveringen op je palmares kunnen voorleggen. Hurdumont, Croisette, Plachettes en de kasseien van Le Saule Pendu om er enkele op te noemen. Nu misschien nog onbekend, straks een pijnlijke herinnering.

Praktisch

De vier afstanden bedragen 70, 115, 150 en 170 kilometer. Allemaal hebben ze als startpunt Tournai Expo (Rue de Mourcourt 2 – 7540 Doornik ). Vertrekken kan vanaf 7u30 via het Scan&Ride principe, met minimaal tijdverlies. Voor de twee langste afstanden moet je om 9u de baan op zijn, voor de kortere afstanden krijg je iets meer tijd. Verder de gebruikelijke dienstverlening: uitgebreide bevoorradingen, een kadersticker met de hellingen, een uitgepijld parcours met seingevers en een deelnamepakket voor iedere deelnemer. Zien we elkaar in Doornik om het zelf te ervaren?

Gerelateerde artikels