Deel dit artikel:

Video: Van carbondraad tot afgewerkt frame

De fietsen van Time zijn bijlange niet meer zo populair als toen Tom Boonen er het ene na het andere succes op boekte, maar met dit filmpje geven ze wel een prachtige inkijk op de constructie van een carbon frame. Van het weven van de carbon matten tot het bakken van het kader: een prachtig kunstwerkje dat veel handwerk vereist.

De frames van Time Bikes worden nog altijd in Europa geproduceerd, ook nu het vroegere Time is opgesplitst in Time Sport (het onderdeel met de pedalen, recent overgekocht door SRAM) en Time Bikes (nu in handen van Cardinal Cycling Group). Het recentste frame is nog steeds de Alpe d’Huez en de verkoopcijfers waren de laatste jaren niet bepaald schitterend, maar het Franse merk heeft ontegensprekelijk een enorme kennis in het vervaardigen van carbon frames en onderdelen.

In het filmpje zien we eerst het proces van de Braided Carbon Structure, waarbij de carbonvezels is een soort ‘sok’ worden geweven. Die sokken worden dan over de interne buisvormen getrokken, aan elkaar gezet en in de mal gestopt. In die mal wordt het hars onder hoge druk in het frame gespoten, het zogenoemde Resin Transfer Molding, om bellen en holtes tussen de verschillende lagen uit te sluiten. De hoofddriehoek wordt apart gemaakt en wordt daarna verlijmd met de achtervorken.

In het hele proces is duidelijk dat handwerk essentieel is om een frame te produceren. Intrigerend is de productie van een frame in elk geval, nu kunnen we voor Time alleen nog hopen dat ook de verdeling en marketing op een even hoog niveau komt te staan.

Bekijk het filmpje hier: