Deel dit artikel:

Vernieuwde EnviLiv is lichter en sneller

Giant blijft met zijn zustermerk Liv een aparte koers varen in het fietslandschap. Terwijl veel concurrenten overgeschakeld zijn op een unisex gamma, blijft Liv trouw aan een eigen aanpak aan geometrie. Ook met de vernieuwde, aero EnviLiv is dat het geval. Die lijkt uiterlijk wel goed op de Giant Propel maar de cijfers tonen dat er meer verschilt dan alleen het lakwerk.

Net zoals bij de (ook in onze redactie) bejubelde Giant Propel combineert de EnviLiv aerodynamica met een hoge mate van stijfheid en laag gewicht. De fiets maakt dit seizoen haar debuut in de UCI Women’s WorldTour bij Liv Racing TeqFind en Team Jayco AlUla en wordt ook gebruikt door Liv Racing-triatlete Lisa Tertsch. 

“We ontwierpen deze fiets met de inbreng van onze atleten en geven vrouwen hiermee een fiets die past bij de energie die ze in hun training stoppen en de resultaten die ze graag in wedstrijden willen behalen”, zegt Meg Hung, Liv Global Bicycle Category Manager. “De EnviLiv is opnieuw ontworpen voor prestatiegerichte wegrensters die persoonlijke records willen breken, vooraan in het peloton willen rijden en daarvoor elk mogelijk voordeel willen behalen, van aerodynamica tot een laag gewicht en de nieuwste onderdelen.” 

De nieuwste AeroSystem Shaping Technology is toegepast op de hele EnviLiv range voor verbetering van de aerodynamische prestaties bij elke windhoek”, klinkt het bij Liv. “Hieraan liggen data van Computational Fluid Dynamics onderzoek en windtunneltests ten grondslag. Het resultaat is dat elke buisvorm en -hoek is geoptimaliseerd voor minimale luchtweerstand en een lager gewicht, in het bijzonder de voorste delen waar aerodynamica het belangrijkst is. Elk EnviLiv model is uitgerust met twee aero-geoptimaliseerde bidonhouders die feilloos geïntegreerd zijn in de onderbuis en zitbuis.” 

“De complete fietsen in de EnviLiv Advanced Pro en EnviLiv Advanced series zijn voorzien van de nieuwe Contact SLR of SL Aero cockpit met afgevlakte bovenzijde en diepere drop voor minder weerstand en extra controle. Daarbij zijn de algehele aero prestaties beter. Met de toevoeging van de nieuwe, aerodynamische Giant SLR 50 WheelSystems verbetert de EnviLiv Advanced Pro serie de luchtweerstand met 9,21 watt ten opzichte van de vorige generatie. Dit komt neer op een besparing van 40 seconden over 40 kilometer bij een snelheid van 40 kilometer per uur.” 

“Bij de vernieuwde EnviLiv Advanced Pro (205 gram gewichtsbesparing) en EnviLiv Advanced (292 gram gewichtsbesparing) werden belangrijke gewichtsbesparende verbeteringen aangebracht door de vorm en grootte van elke framebuis aanzienlijk te verminderen. Met het oog op een gebruiksvriendelijkere kabelgeleiding werden de nieuwe OverDrive Aero-vorkstuurbuis en de bijbehorende spacers zodanig ontwikkeld dat de rem- en derailleurkabel van het stuur naar de stuurpen en via de stuurbuis naar het frame kunnen lopen. Dit houdt het geheel niet alleen optisch netjes en aerodynamisch, maar zorgt ook voor meer onderhoudsgemak in vergelijking met volledig geïntegreerde stuur- en stuurpenontwerpen.” 

De kabels lopen niet door maar onder (wel mooi verstopt!) de stuurpen voor ze in het frame verdwijnen.

Ontworpen voor vrouwen

Liv richt zich uitsluitend op vrouwen en dat merk je aan de geometrie, want de maatvoering begint al bij een XXS en bijvoorbeeld de bovenbuis is telkens wat korter dan bij de Giant Propel: “Door al haar middelen, aandacht en commitment te investeren in de ontwikkeling van fietsen en uitrusting die de rijervaring van vrouwen optimaliseren, creëert Liv meer keuzemogelijkheden voor fietsende vrouwen. Om de ideale geometrie voor de meeste vrouwen te realiseren, is elke maat van de EnviLiv range specifiek ontworpen op basis van uitsluitend vrouwelijke lichaamsafmetingen en rijervaringen. De ingenieurs van Liv werkten nauw samen met Liv Racing Collective-triatlete Lisa Tertsch bij windtunnel- en prototypetesten en verzamelden bovendien feedback van rensters van Liv Racing TeqFind en Team Jayco AlUla. Tot slot werkte het Liv productteam samen met haar partners om onderdelen te selecteren die passen bij elke framemaat en het beoogde gebruik van de fiets. Dit moet de perfecte pasvorm zo dicht mogelijk benaderen.” 

De EnviLiv-lijn is beschikbaar vanaf het voorjaar. In de Benelux zijn drie modellen verkrijgbaar: de EnviLiv Advanced Pro – AXS (adviesprijs € 6999 met SRAM Force AXS), de EnviLiv Advanced Pro (adviesprijs € 5999 met Shimano Ultegra Di2) en de EnviLiv Advanced 1 (adviesprijs € 4799 met SRAM Rival AXS).

Hou onze site de komende dagen in de gaten voor een eerste impressie van de fiets!

Meer informatie is te vinden op www.liv-cycling.com/nl