Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Verkeer in Kopenhagen telt voor eerst meer fietsen dan auto’s

Stadsbestuur slaagt erin Kopenhagen fietsvriendelijk te maken.

De bestuurders van Kopenhagen hebben succes. Het lukt hen om autogebruik te ontmoedigen en mensen te stimuleren voor de fiets te kiezen. Volgens cijfers van de Deense stad zijn er voor het eerst in de geschiedenis meer fietsen dan auto’s in het verkeer van Kopenhagen.

Uit de statistieken die de stad heeft bijgehouden, blijkt dat er ieder etmaal doorgaans 265.700 fietsen in de stad rondrijden. Het aantal auto’s ligt daar net onder: 252.600 stuks. Dat is voor het eerst sinds 1970 toen een begin is gemaakt met de tellingen. In die periode waren er nog drie keer zoveel auto’s in vergelijking met fietsers: 340.000 versus 100.000. Investeringen in fietsinfrastructuur hebben de cijfers in het voordeel van de fiets omgebogen.

Volgens de laatste data van het stadsbestuur is het verkeer over de gehele linie met 1 procent afgenomen in 2015. De fiets rukte echter op. Het gebruik van de tweewieler nam in één jaar tijd met zo’n 15 procent toe. Kopenhagen stelt dat 41 procent van alle werk- en studieverplaatsingen in de stad nu per fiets gaan. Fietsers in de Deense plaats leggen samen 1,36 miljoen kilometer per dag af en er zijn 678.000 tweewielers. Dat zijn er zeven keer meer dan auto’s. 

cijfers-kopenhagen.jpg