Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Upgrade voor Shimano Tiagra

In de productreeks met code 4700 -we hebben het dan over Tiagra-niveau- had Shimano al hydraulische schijfremmen, maar daar hoorden geen specifieke Tiagra rem/schakelgrepen bij. Wie zijn Tiagra-derailleurs aan hydraulische schijfremmen wou koppelen, moest daarvoor een beroep doen op de lompe ST-RS405 non-series rem/schakelgrepen. Met de introductie van de ST-4720 Tiagra rem/schakelgrepen komt er nu een stijlvolle oplossing.

De ST-4720 rem/schakelgrepen zijn qua vorm heel vergelijkbaar met de exemplaren uit de Dura-Ace, Ultegra en 105 groepen en ogen dus een stuk eleganter dan de ronduit lompe ST-RS405 exemplaren die bij geen enkele groep hoorden. Met de elegantere vorm en het Tiagra opschrift komen de ST-4720’s een stuk sportiever voor de dag, maar ze zijn ook functioneler dan voorheen want het interne schakelmechanisme werd verbeterd om sneller en preciezer te schakelen. Net zoals die ook al op 105 en Ultegra niveau beschikbaar zijn, komt er van de Tiagra rem/schakelgrepen voor hydraulische schijfremmen een versie voor fietsers met kleine handen. Deze rem/schakelgrepen dragen de productcode ST-4725.

Omdat Tiagra de beginnende fietser veel waar voor zijn geld wil bieden, komt er naast de 52/36 en 50/34 crankstellen ook een 48/34 optie. Door het verschil tussen het binnenblad en het buitenblad tot veertien tanden te beperken, wil Shimano voorkomen dat beginnende fietsers bij het vooraan op- of afschakelen achteraan te veel kroontjes moeten compenseren. Nog nieuw op Tiagra niveau is de navenset met 12 mm steekassen. Deze naven kunnen gebruikt worden met 10- of 11-speed cassettes en zijn er met 28 en 32 spaakgaten. Enkel non-Boost, dus 110 mm voor en 142 mm achter.