Deel dit artikel:

Uitgeschakelde verkeerslichten zorgen voor betere doorstroming fietsverkeer

Amsterdam houdt succesvolle proef.

Het fietsverkeer in drukke steden beter laten doorstromen? Kies er dan voor om de verkeerslichten uit te schakelen. Dat is een voorlopige conclusie van Amsterdams proefonderzoek naar een betere verkeersdoorgang voor fietsers in de stad.

Het Alexanderplein is een van de drukkere fietskruispunten in de Nederlandse hoofdstad. Vooral tijdens de ochtendspits zijn er soms lange rijen met wachtende fietsers. Bij wijze van proef zijn verkeerslichten in mei twee weken uitgeschakeld. Amsterdam zag dat dat geen problemen veroorzaakte en verlengde de proef. Nog tot eind november blijven de lichten uit.

De kruising wordt in de gaten gehouden met camera’s. Het aantal verkeersconflicten is nauwelijks hoger dan in de oude situatie. Uit de camerabeelden komt ook naar voren dat de doorstroming verbetert. Op het drukste moment van de ochtendspits (8.45 -9.00 uur) zijn er bijna 1.000 fietsers die oversteken. Uit interviews met fietsers blijkt dat het merendeel een voorkeur heeft voor uitgeschakelde lichten. (foto: gemeente Amsterdam)