Deel dit artikel:

Trance X Advanced E+: Giants eerste e-mountainbike van carbon

Giant heeft het doek van zijn eerste elektrische mountainbike van carbon getrokken. Het is de Trance X Advanced E+. Deze veelzijdige elektrische mountainbike met 29-inch wielen en Boost-naaf is met name ontwikkeld voor prestatiegerichte trailrijders.

De Trance X Advanced E+, verkrijgbaar in drie modellen, is uitgerust met de nieuwste uitvoering van de SyncDrive Pro-motor. Deze is goed voor een koppel van 85 newtonmeter. Daarmee levert het motorsysteem steeds krachtige ondersteuning, ook als de snelheid laag ligt, bijvoorbeeld op een venijnige, technische helling. De compacte motor, die in samenwerking met Yamaha is ontwikkeld, is aanzienlijk lichter dan de vorige generatie. Hij is bovendien geoptimaliseerd voor toepassing van de Maestro-vering.

De SyncDrive Pro-motor voorziet in Smart Assist-technologie. Dit is een automatische ondersteuningsmodus waarmee je niet meer handmatig een ondersteuningsmodus (Power, Sport, Active, Basic of Eco) hoeft te kiezen. In plaats daarvan selecteert Smart Assist steeds zelf de benodigde hoeveelheid trapondersteuning. Voelt hij dat er meer e-hulp nodig is, dan wisselt hij zelf tijdens het rijden. Smart Assist vertrouwt op een technologie van zes sensoren en geavanceerde algoritmes. Smart Assist zorgt er ook voor dat er zuinig wordt omgesprongen met de batterij.

De ondersteuning wordt gevoed door de EnergyPak 625. Deze accu, met een capaciteit van 625 wattuur, zit netjes geïntegreerd in de onderbuis van het frame. In iets meer dan twee uur tijd is hij volgens Giant tot 80 procent opgeladen.

Cleane cockpit

De Trance X Advanced E+ maakt voor bediening gebruik van de RideControl Go (de aan- en uitknop) en RideControl Ergo 3 (de op het stuur gemonteerde remote). De RideControl Go bevindt zich op de bovenbuis, waardoor je de e-mountainbike snel in- en uitschakelt. Ook kun je hiermee de ondersteuningsmodi wijzigen.

De RideControl Ergo 3 is een nieuwe bediening op het stuur. Deze wordt naar keuze links of rechts gemonteerd. Je hebt de mogelijkheid om een tweede bediening toe te voegen, waardoor er nog eens drie knoppen bij komen. De knoppen zijn te configureren via de RideControl app. In dat geval is de functionaliteit van de knoppen volledig gepersonaliseerd. De controllers maken draadloos verbinding met de app op de smartphone. Zo kan de smartphone fungeren als stuurdisplay voor ritinformatie en systeemupdates.

Flip Chip

Giant heeft op deze e-mountainbike gekozen voor toepassing van Flip Chip. Hiermee kun je de hoek van de balhoofd- en zitbuis veranderen, net als de hoogte van de trapas. Er zijn twee standen mogelijk. De lage stand is goed voor een flauwere geometrie die vooral geschikt is voor sneller, open terrein. De hoge stand biedt een steilere geometrie en wordt aangeraden voor smalle, technische trails. Het idee is dat je met Flip Chip je setting kunt afstemmen op je rijstijl en terrein.

De Trance X Advanced E+, gemaakt van Advanced-grade carbon, gebruikt de beproefde Maestro-achtervering. Die biedt 140 millimeter soepele, actieve veerweg achter (voor is er 150 millimeter veerweg). Het veersysteem tekent voor extra tractie en controle op beklimmingen en in afdalingen. Twee modellen uit de serie, de Trance X Advanced E+ 0 en Trance X Advanced E+ 1, zijn daarnaast uitgerust met Fox Live Valve-technologie. Deze zorgt voor extra efficiëntie qua veerprestaties en extra tuningsmogelijkheden.

Alle drie modellen uit de serie zijn voorzien van de Giant Contact Switch dropper seatpost. De bediening daarvan zit op het stuur, wat het gemakkelijk maakt om de positie tijdens het rijden aan te passen.

In de Benelux voert Giant alle drie modellen uit de nieuwe serie. Het gaat om de Trance X Advanced E+ 0 (adviesprijs: 8.599 euro), Trance X Advanced E+ 1 (adviesprijs: 7.499 euro) en Trance X Advanced E+ 2 (adviesprijs: 6.499 euro). Ga voor meer informatie over de Trance X Advanced E+ naar de website van Giant.