Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Tour eert Eddy Merckx met Grand Départ in Brussel (2019)

In 2019 is het exact vijftig jaar geleden dat Eddy Merckx de Ronde van Frankrijk voor de eerste keer op zijn naam bracht. Als eerbetoon aan ‘De Kannibaal’ start de Tour de France dat jaar in Brussel. Officieel is het nog niet, maar mensen van organisator ASO komen deze week naar ons land om het plan verder te bespreken, zo weet Het Nieuwblad dinsdag te melden. De Grand Départ in Brussel is de vijfde Belgische start ooit.

Merckx won in totaal vijf keer de Ronde van Frankrijk. De eerste zege was er in 1969. Tourbaas Christian Prudhomme is de successen van Merckx niet vergeten en wil daarom een gepast eerbetoon brengen. Er lijken prachtige plaatjes in de maak. Vanaf het balkon van het stadhuis zou Merckx kunnen volgen hoe het peloton op de fiets stapt. Dat moet uiteraard gepaard gaan met enorme publieke belangstelling op de Grote Markt van Brussel.

Drie jaar geleden meldde eerste schepen Alain Courtois de ASO dat Brussel graag gastheer wil zijn van de Grand Départ. Indertijd waren ook La Vendée (Frankrijk) en Kopenhagen (Denemarken) nog geïnteresseerd. Portsmouth (Engeland) had er ook korte tijd oren naar. Inmiddels zijn de andere kandidaten van het lijstje gestreept. Althans, voor 2019. La Vendée heeft de start in 2018, Portsmouth haakte af en Kopenhagen heeft de plannen naar achteren geschoven. Antwerpen dacht ook even aan een Grand Départ, maar de Scheldestad is al voorzien met de start van de Ronde van Vlaanderen.

Het is op dit moment nog niet bekend of de Ronde van Frankrijk in 2019 met een proloog of rit in lijn van start gaat. Brussel lijkt volgens Het Nieuwsblad enkel te mikken op de openingsdag. Mogelijk volgen er daarna nog meer kilometers op Belgische bodem, maar duidelijkheid is daar nog niet over.

Gerelateerde artikels