Deel dit artikel:

Test Fest: Bongobon voor adrenalinekicks

Zaterdag 7 maart was het circuit van Zolder het decor voor een nieuwe Grinta! Test Fest. Onder een welgekomen zonnetje maalden meer dan driehonderd testers rondjes met allerhande tweewielers van een twintigtal verschillende merken. Onder de nieuwsgierigen ook onze blogger, die naast het testwerk ook de sfeer in de pitlane ging opsnuiven.

Het doet deugd om onder een flauwe ochtendzon de deur uit te gaan. Na weken van druilerig weer en stormen op alfabetische volgorde is de zin om te fietsen lang niet meer zo groot geweest als vandaag. Terwijl de eerste testers niet snel genoeg over het asfalt kunnen rollen, wandel ik rustig langsheen de pitboxen. Net als bij de autoraces, staat in iedere box een team van deskundige mecaniciens klaar. Al is het vandaag niet om razendsnel te wisselen naar regenbanden, gezien de weersvoorspellingen zou dat trouwens totaal overbodig zijn. Maar wel om zadels op de juiste hoogte te zetten en pedalen aan sneltempo te monteren en te demonteren.

Ready, steady, …

Pretpark

Hoe bekender het fietsenmerk, hoe groter de wachtrij die er staat. Ik prijs mezelf gelukkig dat het vandaag niet regent, het zou voor fietsers en standhouders heel wat minder aangenaam zijn. Voorlopig hoor ik niemand klagen. Links en rechts hoor ik ervaringen die uitgewisseld worden. Zelfs dromen worden gedeeld, zolang het maar over fietsen gaat. De slimmeriken beginnen bij de kleinere broertjes in de veronderstelling dat de wachtrijen later op de dag wel korter zullen worden. Het heeft allemaal veel weg van een pretpark dat zijn deuren opent, waarna iedereen dezelfde richting uit holt naar de meest bekende attracties. Gelukkig zijn ook bij de minder bekende merken heel wat pareltjes én ontzettend fijne fietsen terug te vinden. Hoewel er ook heel wat speed pedelecs getest kunnen worden, en het racecircuit er zich ook toe leent, laat ik dat segment bewust aan me voorbijgaan. Ik heb immers geen behoefte om op korte termijn een exemplaar aan te schaffen.

... Go!

Dit is de allereerste keer

Voor de meeste bezoekers is dat ook hun drijfveer. Ze zoeken een nieuwe fiets die aan hun noden en verwachtingen kan voldoen. Voor de één is dat een sportieve comfortracer, voor de ander een aerodynamische baanmachine. Vooral voor die laatsten is de testomgeving op Circuit Zolder ideaal. Het is bijna onmogelijk om traag te rijden op de brede asfaltbaan. Zeker met zo’n raket op twee wielen onder je kont. Op het korte knikje van de Sacramentsberg kunnen ook de prestaties bergop getest worden. Al geraken de meeste aerobakken ook nog wel vrij vlot boven. Toch zie ik bij meerdere fietsers de snelheid na enkele rondjes zienderogen afzwakken. Vergalopperen heet zoiets. Ondanks dat circuit van Zolder heel het jaar geopend is voor fietsers tijdens het gekende Avondfietsen, is het voor verrassend veel deelnemers toch de eerste keer op het circuit. Een enkeling vergelijkt het Grinta! Test Fest met een Bongobon waarbij je voor één dag met je droomwagen op een racecircuit mag scheuren. Met de topbolides die de meeste renstallen vandaag bij hebben, is die vergelijking nog niet eens zo gek. Maar dan ettelijke malen goedkoper dan zo’n Bongobon uiteraard.

Traag rijden op het circuit? Onmogelijk.

Snelle fietswissels

Wat deze dag zo boeiend maakt, zelfs voor vakjournalisten, is dat je snel van de ene fiets op de andere stapt. Zo kan je pas echt de verschillende fietsen vergelijken. Als je liefhebber bent van een bepaald merk, kan je vlot vergelijken binnen het gamma. Heb je al duidelijk een welbepaald segment in gedachten, dan kan je makkelijk en snel gaan gluren bij de buren. Ook wat schakelcomponenten betreft, werkt Test Fest drempelverlagend. Shimano, SRAM, en Campagnolo zijn overal te vinden. Handig, maar ik moet bekennen dat ik door de bruuske wissel van systemen wel eens mis schakelde bij het uitrijden van de pitlane. Zelfs het segment van gravelbikes wordt duchtig op de proef gesteld op het asfalt, al is het hier misschien niet de beste testlocatie voor. “Ik ga mijn vrouw wijsmaken dat ik zo’n fiets nodig heb. Over de prijs zal ze niet klagen, als ik zeg dat deze fiets twee andere fietsen kan vervangen”, klinkt het optimistisch bij een man die naast me staat aan te schuiven voor een nieuw testexemplaar. Even verderop valt het op hoe groot de toestroom is bij Bianchi. Uiteraard zijn de fietsen in de gekende celeste-kleurstelling steeds een eyecatcher, maar het WVA-effect (Wout Van Aert, voor wie wereldvreemd is) draagt ongetwijfeld ook bij aan de verregaande interesse voor het Italiaanse merk. Mijn interessegebied verlegt zich intussen naar de mobiele koffiebar van Il Magistrale Cycling Coffee, waar ik met een deugddoende cappuccino afsluit vooraleer ik terug huiswaarts keer met een nieuwe lijst aan droomfietsen in mijn hoofd. Deze Test Fest is wat mij betreft voor herhaling vatbaar. Al zou een kasseistrookje van een paar honderd meter op het circuit niet misstaan. Kwestie van nog beter te kunnen testen.

Hou alvast zaterdag 19 september vrij in je agenda, dan strijkt Grinta! Test Fest neer in Oudenaarde.