Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Te koop: de fiets waarmee Olano het uurrecord wilde aanvallen

Op eBay is een bijzondere fiets opgedoken: de baanfiets waarmee Abraham Olano ooit van plan was het werelduurrecord aan te vallen. De fiets moet zo’n 14.000 dollar opbrengen.

De Spaanse wielerkampioen, die met name in de jaren negentig successen kende, was vastbesloten om in 2001 in de Anoeta-velodroom in San Sebastian het werelduurrecord van de Brit Chris Boardman (49,441 kilometer) aan te vallen. Fabrikant Giant ontwikkelde daarvoor een speciale fiets voor de toenmalige Once-renner.

Op het laatste moment, twee dagen voor het moment suprême, annuleerde Olano zijn poging. Technische testen wezen uit dat Olano in het slotkwartier mogelijk lichamelijke problemen zou kunnen ondervinden. De Spaanse renner leek niet klaar voor een succesvolle aanval van het befaamde record.

En dus bleef er een speciale baanfiets achter. Waar hij al die tijd is geweest, is ons onbekend. De Spaanse verkoper op eBay geeft in ieder geval aan dat de fiets, met zijn opvallende zadelpen, reeds is gebruikt, maar zo goed als nieuws is. Op eBay heeft de verkoper nog een andere fiets van Olano te koop aangeboden.

Gerelateerde artikels