Deel dit artikel:

Syncros-wielen pronken met pluimgewicht, ook geschikt voor gravel

Met 1170 en 1290 gram zijn de Syncros Capital SL-wielen wel heel licht. De oorzaak: ze zijn uit één stuk carbon gemaakt. Die monocoque constructie moet ook zorgen voor een betere aerodynamica en minder inertie, waardoor het dus sneller op gang komt.

Carbon spaken zijn alomtegenwoordig bij de recente wielintroducties, maar Syncros gaat nog een stap verder. De Capital SL-wielen zijn uit één stuk gemaakt. Dat Monocoque Wheel System (MWS) moet het maximum uit het potentieel van carbon halen. Bovendien laat dat proces het gewicht zakken. Vooral de buitenkant van het wiel wordt lichter, waardoor het gewicht zich voornamelijk rond de naaf situeert. Zo daalt de inertie, de massatraagheid, van het wiel. Dat betekent dat de wielen vlotter op snelheid komen, dat ze directer reageren. In vergelijking met traditionele carbon wielen zouden deze Capital SL’s een 20% lager traagheidsmoment hebben. Het kost dus 20% minder energie om een wiel te versnellen.

Stijfheid was belangrijk bij de ontwikkeling. Die heeft dan ook veel invloed op het rijgedrag. Dankzij het MWS-proces en het vooraf rekken van het materiaal kon Syncros een specifieke spaakspanning bereiken die een levendig en sneller reagerend wiel moeten creëren. Carbon spaken zijn lichter maar wel 35% sterker dan stalen spaken, meldt Syncros. De spaken zitten integraal in de velg en lopen dan via de naafflens naar de andere kant van de velg, terwijl ze verweven zijn aan elke kruising, om de torsiestijfheid te verhogen.

Bij de start van het ontwerp werd rekening gehouden met rijsnelheid, windsnelheid en windrichting, die de omstandigheden zouden beïnvloeden. Dankzij de constructie uit één stuk is de luchtweerstand met 7% lager dan de voornaamste concurrent. Bovendien is de wielset als systeem ontwikkeld, samen met de band. Zo vond Syncros een perfect compromis tussen lage luchtweerstand en lage rolweerstand, zelfs met een bredere band. Daardoor zou de Capital SL sneller zijn dan de concurrenten, zelfs als die smallere banden hebben, en zou die zich beter gedragen in alle windomstandigheden.

Een hookless velg is lichter en voor de fabrikant gemakkelijker te maken, maar je kan die met minder banden combineren. De afwezigheid van een velghaak zorgt voor een vloeiendere overgang tussen band en velg, wat aerodynamisch voordeliger is. Stootlekken komen minder voor, wat handig is voor gravelgebruik. De interne velgbreedte van 25 mm is niet alleen goed voor de aerodynamica maar stelt deze wielset ook open voor gravelaars. Volgens Syncros is de Capital SL namelijk goed bestand tegen impacts. De wielen beantwoorden aan de ETRTO-standaarden.

Door wielen en banden als één systeem te beschouwen, werd gekeken naar bredere banden die een lagere rolweerstand geven. Natuurlijk zorgt de combinatie van bredere velgen en banden voor een breder frontaal oppervlak. Vooral vooraan is dat belangrijk, want daar heeft de wind vrij spel. Daarom is een specifieke voor- en achterband ontwikkeld met een sterke partner: Schwalbe. De nieuwe Pro One Aero-voorband is gemaakt om de meest aero vorm te krijgen op moderne velgen, terwijl de achterband zorgt voor een lage rolweerstand en lange levensduur.

De Syncros Capital SL heeft een 40 mm hoge velg, weegt 1170 gram en kost een stevige 3999,80 euro, de Capital SL Aero 60 mm, 1290 gram en een 4199,90 euro. Bekijk alle technologie in dit filmpje: