Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Strooifiets als wapen tegen gladheid

Britten komen met een nieuw type strooiwagen.

In Engeland hebben ze een nieuw wapen gevonden in de strijd tegen gladheid: de strooifiets. Volgens de Britse fietsverzekeraar The Environmental Transport Association is het ontwerp de eerste in zijn soort. De strooifiets kan vijftig kilogram zout vervoeren en kan ook op de smalste fietspaden komen.

Op dit moment is er een test gaande in Londen. Voor gemeenten in Engeland is het niet verplicht om bij gladheid te strooien. Toch kiest de overheid er soms voor om op belangrijke plaatsen, zoals paden bij stations, politiebureaus en ziekenhuizen, de gladheid te bestrijden. Dat gebeurt veelal met kleine machines.

Slechts een paar procent van het fiets- en wandelnetwerk wordt daarmee gestrooid. Met de strooifiets moet het voor gemeenten aantrekkelijker worden om de gladheid te lijf te gaan. De aanschaf van het materieel is goedkoper en met de fiets kunnen gemeenten op meerdere plekken komen.

Voor de bereikbaarheid van grote steden als Londen is het volgens beslissers belangrijk dat fietsers ook bij koude hun tweewieler kunnen pakken. Londen heeft te maken met steeds meer verkeersopstoppingen.