Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Stevens levert het bewijs met Izoard Pro Disc: hydraulische schijfremmen nu ook op middenklassers

'Brake later, stay fast longer'. Deze oude wielerwijsheid is nu ook van toepassing op steeds meer instapfietsen. In 2019 voorziet Stevens de Izoard, haar allround racefiets van carbon, van hydraulische schijfremmen. Dat heeft het Duitse merk vandaag bekendgemaakt.

Ondanks enige scepsis in het begin zijn racefietsen met hydraulische schijfremmen vandaag de dag ongekend populair. Sterker nog: ze zijn niet meer weg te denken. Stevens-dealers zien een toenemende vraag naar de schijfrem en koersvolgers zal het niet zijn ontgaan dat de acceptatie in het profpeloton verder toeneemt. Afgelopen jaar lanceerde Stevens haar Comet Disc, een absoluut topmodel. In het zog volgt nu een middenklasser: de Izoard Pro Disc (met Shimano Ultegra afgemonteerd).

Zoals de naam al doet vermoeden is de Izoard Pro Disc een exponent van de carbon Izoard-familie waarmee Stevens afgelopen jaar voor de dag kwam. De Izoard werd zeer goed ontvangen en kon rekenen op positieve feedback in heel wat testverslagen van gerenommeerde fietstesters. De carbon vork en achterbrug zijn nu dusdanig vernieuwd, dat fietsers de Izoard voortaan ook met schijfremmen kunnen uitvoeren. Ook is het frame berekend op de grotere remkracht. Voor de rest zijn de constructie en geometrie in de basis gelijk gebleven. Dat betekent dat de Izoard Pro Disc een veelzijdige fiets is en blijft voor uiteenlopende terreinen. In elke situatie voelt deze fiets zich thuis.

Ultegra afgemonteerd
Net als de Izoard Pro is het jongste telg met schijfremmen uitgerust met Shimano’s uitstekende Ultegra-groep. Om precies te zijn beschikt de fiets over hydraulische Ultegra BR-R8070 schijfremmen die flat mount zijn bevestigd. De schijven hebben een diameter van 160 millimeter, zowel voor als achter.

De Ultegra-componenten zijn vriendelijk voor klimmers. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het semi-compact crankstel (52/36) en de 11-speed cassette (11/32). Het is, naast goede benen, zo’n beetje alles wat je nodig hebt om de Col d’Izoard, inspiratiebron voor de naam van de fiets, te beklimmen. Die Franse Alpenklim heeft een hoogte van 2.361 meter met stijgingspercentages van wel 10 procent. Dankzij de hydraulische schijfremmen is ook het afdalen geen enkel probleem.

Net als de voorgaande modellen is de Izoard Pro Disc er met framehoogtes van 50 tot 62 centimeter (met tussenstappen van 2 centimeter om iedereen een perfecte zit te bieden). De verkoopadviesprijs bedraagt 2.339 euro. De eerste fietsen worden in september uitgeleverd aan dealers.

Volker Dohrmann (Chief Brand & Product Officer) testte Izoard Pro Disc al tijdens de Ronde van Vlaanderen. Foto’s daarvan zie je hieronder.