Deel dit artikel:

Specialized komt met ultralichte XC-schoenen en nieuwe banden

De nieuwe MTB-schoenen van Specialized zijn puur gericht op wie het maximum uit zijn XC-ervaring wel hallen. De Exos Evo is namelijk superlicht. De nieuwe XC-bandenlijn is een pak toegankelijker en trekt daardoor nog meer onze aandacht.

De S-Works Exos Evo is Specializeds lichtste offroadschoen en is gemaakt met een eigen Dyneema-samenstelling voor een lichte en toch sterke bovenkant. In combinatie met de stijve XC FACT carbon zool kom je dan op een pluimgewicht van 231 gram. De nieuwe BOA Li2-draaisluiting is compact – handig bij het ruwere offroadwerk – en precies af te stellen.

Binnenin werkt Specialized met een nieuwe ‘toe box’ die gebruikmaakt van een soort mouw, die comfortabel over de toppen van de tenen komt. De hiel wordt vastgehouden door enkele lagen Dyneema Cubi Tech, wat niet alleen licht is, maar ook goed vormt naar de voet en de hiel tegelijk goed op zijn plaats houdt. Ondanks het lage gewicht moet de schoen toch lang mooi blijven dankzij de ‘bumpers’ aan de tenen en de TPU-bescherming aan de zijkant. Specialized staat bekend om zijn goede, comfortabele en efficiënte pasvorm en uiteraard maken ze ook nu weer dankbaar gebruik van hun Body Geometry-inzichten. Daardoor is de S-Works Exos Evo niet alleen vederlicht, maar ook enorm comfortabel, zo belooft Specialized. De exclusieve schoen is vanaf nu beschikbaar in beperkte oplage aan een stevige 499,90 euro.

Ondanks het lage gewicht moet de schoen toch lang mooi blijven dankzij de ‘bumpers’ aan de tenen en de TPU-bescherming aan de zijkant. Specialized staat bekend om zijn goede, comfortabele en efficiënte pasvorm en uiteraard maken ze ook nu weer dankbaar gebruik van hun Body Geometry-inzichten. Daardoor is de S-Works Exos Evo niet alleen vederlicht, maar ook enorm comfortabel, zo belooft Specialized. De exclusieve schoen is vanaf nu beschikbaar in beperkte oplage aan een stevige 499,90 euro.

Dan zijn de nieuwe MTB-banden iets toegankelijker. Die kregen een nieuw ontwerp voor de noppen, waarbij de hoogste noppen worden ondersteund door lagere, wat de grip en stabiliteit ten goede komt. Afhankelijk van het model van de band, kan je kiezen voor een T5- of T7-rubbersamenstelling, waarbij T5 gericht is op snelheid en de T7 op meer soepelheid en demping. Er zijn telkens drie types per model, waarbij de S-Works gebruikmaakt van zowel T5 (in het midden) als T7 (zijkant), en je bij de Control en Grid steeds meer de kant van het ruigere MTB-werk opgaat. We kregen tijdens de voorstelling te horen dat bepaalde profs kiezen voor een Control-casing, zeker op rotsig terrein. Daarbij kan je dan een snelle T5 monteren achteraan en een soepelere T7 vooraan. De drie modellen zijn Renegade, Fast Trak en Ground Control, waarbij de lichte Renegade wat meer ‘bite’ en tractie heeft gekregen dankzij de hogere blokken, waardoor hij in meer omstandigheden te gebruiken is.

De Control en Grid kosten 39,90 euro, de S-Works 49,90 euro. Je kan kiezen uit de maten 2,2” en 2,35”.