Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Snelste fietsende vrouw ter wereld gezocht

Universiteiten gaan met snelle fietsster op jacht naar wereldsnelheidsrecord.

Strongher, het wielerinitiatief van Marianne Vos, Marijn de Vries, Ellen van Dijk en andere ambassadeurs van het vrouwenwielrennen, gaan met een studententeam van de VU en TU Delft op zoek naar de snelste vrouw van Nederland. Het uiteindelijke doel is om in september 2017 het vrouwensnelheidsrecord van 122 kilometer per uur fietsen te verbreken op een hightech fiets in de Nevadawoestijn. De VU, TU Delft en Strongher roepen alle sportvrouwen, van amateur tot professional, op om zich op te geven.

Waar de studenten dit jaar met Jan Bos nog een snelheid van 125 kilometer per uur behaalden, valt het team volgend jaar het wereldsnelheidsrecord voor vrouwen aan. “Nederland is echt een fietsland waar sportvrouwen op internationaal niveau tot de top behoren, daarom willen wij de uitdaging met een vrouwelijke renster aan gaan”, vertelt Emiel de Boer, teammanager van het Human Power Team Delft & Amsterdam. Ook in de techniek zal dit jaar het een en ander veranderen. Het nieuwe ontwerp wordt volledig afgestemd op de vrouwelijke fietser. In september moet de nieuwe renster harder trappen dan 122 kilometer per uur om het huidige wereldrecord te verbreken.

Strongher 
Marit Huisman, projectmanager Strongher: “Het is mooi om te zien dat de toekomstige generatie ingenieurs en bewegingswetenschappers net als wij ook hart hebben voor het op de kaart zetten van vrouwenwielrennen. Daarom helpen wij hen graag om de beste kandidaat te zoeken. Strongher is opgericht om vrouwen over de hele wereld een podium te bieden om zichzelf te laten zien, dat wij nu met het Human Power Team op zoek kunnen naar de snelste vrouw in de wereld sluit hier perfect op aan.”  

Samenwerking universiteiten 
Niet alleen ontwerpen en bouwen de studenten de volledige fiets op de TU Delft, maar zij selecteren en trainen ook de atlete op de VU. Met deze combinatie van disciplines willen ze het optimale uit mens en techniek halen, om zo het record op Nederlandse naam te zetten. De selectie zal deze maand plaatsvinden, waarbij alle vrouwelijke sporters, van amateur tot professioneel, zich kunnen aanmelden op de website van het Human Power Team. Om de beste atlete te kiezen zal een vermogenstest worden afgenomen onder de kandidaten door middel van een simulatie van de recordpoging. (foto: TU Delft)

Gerelateerde artikels