Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Slimme bel waarschuwt fietsers voor gevaarlijke situaties

Bel begint te trillen en knippen op gevaarlijke verkeerspunten.

Jaarlijks komen er in Nederland zo’n 200 fietsers om het leven door ongelukken. Meer dan 65.000 fietsers raken er dusdanig gewond, dat ze met de ambulance naar het ziekenhuis moeten. Een innovatieve bel en app op de smartphone moeten daar verandering in brengen. Het systeem waarschuwt fietsers voor gevaarlijke situaties.

Voor de rit begint kun je zien waar de gevaarlijke punten zich op de route verbinden. Als je gaat fietsen, wordt je gps-locatie gevolgd. Bi een gevaarlijk punt begint de bel te trillen en rood te knipperen. Het is eveneens mogelijk om geluid in te stellen.

Ook kun je zelf punten invoeren die jij gevaarlijk vindt. Dat is handig voor als je er later zelf nog eens langs rijdt, maar ook voor de overheid. Die slaat de data op een centraal punt op en kijkt op welke plaatsen maatregelen nodig zijn. Zo nodig wordt de veiligheidssituatie verbeterd.

De app draagt de naam Safe2Bike en is ontwikkeld door SAP partner Quinso en Interpolis. Het systeem wordt op dit moment getest door scholieren. Als het nodig blijkt wordt de app doorontwikkeld. De betrokken partijen verwachten dat vooral scholieren en senioren profijt zullen hebben van Safe2Bike, omdat zij de grootste risicogroep vormen.

Gerelateerde artikels