Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sire, er zijn nog racefietsen: Basso!

Je zou het bijna vergeten met de stortvloed aan gravelbikes die de voorbije weken en maanden werden voorgesteld, maar er is gelukkig ook nog nieuws van het racefront. Basso vernieuwde zijn Venta instapmodel en biedt die fiets in een moderne jas zowel met schijfremmen als velgremmen aan.

20 jaar jong

Twintig jaar geleden was de met de hand gebouwde Venta een vrij uitzonderlijke fiets met zijn monocoque frame van voornamelijk ronde buizen. Om de twintigste verjaardag van Basso’s instapmodel te vieren, gunde het Italiaanse familiebedrijf de Venta een flinke upgrade. Met dank aan redelijk wat technologie die vanaf de duurdere Diamante fietsen zijn weg naar de lagere regionen van het aanbod vond.

Sportief-comfortabel

De geometrie is gebaseerd op die van de sportieve Diamante, maar dan met een iets kortere bovenbuis en iets hogere balhoofdbuis om je comfortabeler in het zadel te houden op lange ritten. De steile balhoofd- en zitbuishoek moet samen met de korte wielbasis en de korte liggende achtervorken het rijgedrag wel levendig houden. De Venta komt trouwens in zeven maten, van 45 tot 61 cm met telkens een stap van drie centimeter tussen twee maten in.

Mee met zijn tijd

De Venta is een carbon monocoque frame waarbij ook de lagerzittingen in carbon zijn uitgevoerd en er dus geen aluminium delen in het frame verwerkt worden. Afhankelijk van de plaatsing in het frame gebruikt Basso unidirectioneel Torayca High Modulus carbon en TR50 en MR60 Intermediate Modulus carbon. Het frame is compatibel met mechanische en elektronische derailleurs en alle kabels lopen door de framebuizen. De zadelpen wordt met een interne wig in de zitbuis geklemd, het onderste balhoofdlager heeft een diameter van 1,5” terwijl het bovenste balhoofdlager 1 1/8” meet. De staande achtervork is iets lager aan de zitbuis aangezet en heeft de typische Basso wishbone vorm.

Italiaanse kwaliteit, scherp prijs

De Venta is als complete fiets heel competitief geprijsd. De schijfremfiets met mechanische Shimano Ultegra aandrijving kost 2.600 euro, de versie met Shimano 105 verandert voor 2.300 euro van eigenaar. Opteer je voor een Venta met velgremmen, dan is de fiets met Shimano Ultegra voor 2.300 euro de jouwe en haal je de fiets met Shimano 105 voor 1.900 euro in huis. De Venta komt altijd met een 34/50 compact crankstel. De fietsen met velgremmen staan op Microtech Krium wielen, voor de exemplaren met schijfremmen zijn dat Microtech MCT Disc wielen. Voor een complete fiets met Shimano Ultegra en schijfremmen geeft Basso een gewicht van 8,5 kilogram op. De fiets is beschikbaar in mat zilver, mat antraciet en met een hippe, glanzende dieppaarse laklaag.

Alle details op de site van Basso Bikes.

Gerelateerde artikels