Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Sigma Blaze: intelligent achterlicht met remlicht

Net als alle andere elektronische apparaten wordt ook fietsverlichting steeds intelligenter. Het nieuwe Sigma Blaze achterlicht is voorzien van een lichtsensor zodat de lichtsterkte aan het omgevingslicht kan worden aangepast en ook de remlichtfunctie is een flinke meerwaarde.

Het verleden

Sigma Sport had al een remlicht in het gamma, maar dat betrof een heel ‘mechanische’ oplossing voor fietsen met kabelbediende velgremmen. (Zie foto links.) Van de test die ik ooit van dat productje maakte, herinner ik mij wel de enorme meerwaarde als je in groep fietst. Want moet je in een groep fietsers ineens in de remmen, dan heeft de achteropkomende fietser dat in negen van de tien gevallen te laat gemerkt. Niks van dat met een remlicht dat nu dus digitaal gaat en wordt geïntegreerd in het Blaze achterlicht. De remlichtfunctie is gebaseerd op een bewegingssensor die drie LED’s doet oplichten als je vertraagt. Omdat het remlicht aan een sensor gekoppeld is, kan je dit remlicht dus op elk type fiets gebruiken.

Het Sigma Blaze achterlicht heeft echter nog meer in zijn mars want – net zoals de Giant Recon verlichting die gisteren op onze site aan bod kwam- heeft de Blaze een lichtsensor aan boord. Die sensor meet uiteraard de lichtsterkte waarna de kracht van de lichtbundel aan het omgevingslicht wordt aangepast. Handig als je bij valavond gaat fietsen, zo hoef je onderweg niet meer te stoppen om het lichtje in een hogere brandmodus te plaatsen. Nog een situatie waarbij de sensor goed van pas komt is als je op een zonnige dag ineens een donkere tunnel in fietst.

Universeel – sportief

Het Sigma Sport Blaze achterlicht weegt slecht 22 gram en is met een rubber strap te monteren op elk type fiets. Afhankelijk van de gekozen brandmodus zingt de batterij het tot zeven uur uit, een compleet lege batterij heb je via USB in minder dan drie uur weer helemaal volgeladen. Het Blaze achterlicht kost los 24,95 euro, in combinatie met de Aura 80 koplamp betaal je voor de verlichtingsset 79,95 euro. De Blaze is als los item daarnaast het eerste verlichtingsproduct dat Sigma Sport in een nieuwe verpakking aanbiedt. Volledig gemaakt van FSC-gelabeld karton wordt er in de nieuwe verpakking geen plastic meer gebruikt.

Alle details van het Blaze achterlicht vind je op de website van Sigma Sport.

Foto rechts: het Blaze achterlicht in combinatie met de Auro koplamp.

Foto onder: het Blaze achterlicht in z’n eentje.