Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Shiv TT: het nieuwe tijdritwapen van Specialized

Vlak voor de Tour de France introduceren de fietsfabrikanten in ijltempo nieuwe tweewielers. Nadat Bob Jungels en Yves Lampaert al tijdritten wonnen op de nieuwe Specialized Shiv TT, wordt hij in de week voor de Grand Départ ook effectief naar buiten gerold. Al duurt het wel nog even tot de fiets in de winkels verschijnt.

Begin oktober 2018 stelde Specialized de Shiv LTD voor, een aerofiets die specifiek voor triatlongebruik werd ontwikkeld en die niet aan de UCI-regels voldoet. (Het stuk over de Shiv LTD lees je hier).

De nieuwe Shiv TT liet een flinke poos op zich wachten, maar product manager Chris Yu en zijn kornuiten hebben in die periode hun huiswerk grondig gemaakt. Want ook een niet-tijdritkenner valt meteen op dat de nieuwe Shiv TT anders is dan alle andere moderne tijdritfietsen. Die laatste maken meestal gebruik van een massieve onderbuis en een grote uitsparing in de zitbuis waar het achterwiel dan een stuk ‘in’ loopt. Niks van dat bij de nieuwe Shiv TT want die heeft een opmerkelijk ranke onderbuis, de staande achtervork is heel laag aangezet en achter de ranke zitbuis zit voor het wiel zowaar een groot gat. Nog opmerkelijk: de Shiv TT maakt gebruik van de zadelpen van de Venge aeroracer. Klinkt dat allemaal nogal bizar, dan verklaren Yu en co hun keuzes vanuit het idee dat ze op zoek waren naar een aerodynamische tijdritfiets die lichter zou zijn en beter zou sturen dan alle andere fietsen op de markt. Volgens Specialized werd de Shiv TT zomaar eventjes een halve kilo lichter dan zijn voorganger en is het ook een gemakkelijkere fiets om aan te werken.

1x of 2x, maar enkel elektronisch

De Shiv TT is voorzien van een afneembare voorderailleurhanger zodat je 1x of 2x kunt rijden. De fiets is in 2x setup compatibel met buitenbladen tot 58T, in 1x setup passen alle Sram AXS enkele kettingbladen er op. Opteer je voor een opbouw met Sram, dan wordt de BlipBox onder de aerobar gemonteerd. Ga je voor Shimano Di2, dan krijgt de junction unit net zoals bij de Venge zijn plekje in de achterkant van de zadelpen. De nieuwe Shiv TT is enkel compatibel met elektronische aandrijvingen en de fiets is disc-only, een velgremversie komt er dus niet. Afhankelijk van het soort velgen dat je in de tijdritfiets gebruikt, passen er bandjes tot 28 mm breedte in.

De Shiv TT S-Works Disc Module ligt vanaf deze winter bij de dealers en moet 4.999 euro kosten, afgemonteerd met Sram RED eTap kost de complete fiets 12.499 euro. De Shiv TT is er in vier maten: XS, S, M en L. Alle details van de fiets vind je op de site van Specialized.

Bekijk hieronder ook de filmpjes. Links een filmpje met Bob Jungels in de hoofdrol, rechts legt Chris Yu uit wat er zo speciaal is aan de nieuwe fiets. (Engels gesproken, Japans ondertiteld. Ha!)