Deel dit artikel:

Shimano introduceert vernieuwde gravelschoenen

Shimano heeft vernieuwde modellen van de RX8-gravelschoenen op de markt gebracht. Er zijn twee versies: de RX801 en de RX801R. De laatste van de twee is de adventure-uitvoering voor ruigere omstandigheden.

Bij de vernieuwde, lichtgewicht RX8-fietsschoen heeft Shimano diverse wijzigingen doorgevoerd. Zo heeft de schoen een meer ademend ontwerp en is er gekozen voor een stijve, efficiënte buitenzool van carbon. De RX801 combineert volgens de makers de prestaties van Shimano’s premium mountainbike- en wegschoenen met goede off-the-bike mogelijkheden. De RX801 is daarmee de all-terrain schoen voor gravelracers, toertochtrijders en weekend warriors.

Pasvorm

De RX801 voorziet in een breder contactoppervlak en een ingebouwde hielstabilisator. Beide verhogen de controle onderweg, terwijl de Surround Wrapping Upper-constructie de voet netjes omsluit voor een betere pasvorm. Nieuw bij de RX801 is dat de schoenen nu ook in halve maten verkrijgbaar zijn, zodat er vrijwel altijd een passend model is te vinden.

Draaiknop

Shimano heeft gekozen voor de nieuwe BOA Li2-draaiknop met een rubberen grip. Hiermee kun je de schoen heel gemakkelijk strakker of juist losser zetten, ook als je dikke winterhandschoenen aan hebt. Met behulp van de draaiknop trek je twee banden over de wreef. Deze kun je nauwkeurig afstellen, waardoor je geen drukpunten ervaart. Shimano’s Dynalast-technologie zorgt ervoor dat de voet stevig op zijn plaats wordt gehouden.

Slijtvast

De stijve, lichtgewicht buitenzool is gemaakt van TPU. Deze is bovendien heel slijtvast en kan onderweg best tegen een stootje. De voor- en achterkant heeft ook nog een kunststof beschermingslaag. Schroefnoppen onder de zool zijn er niet, het grove zoolprofiel moet voor grip zorgen. De schoen is verder afgewerkt met levendige inkjet geprinte graphics.

Twee varianten

De RX801 weegt 268 gram in maat 42 en heeft een adviesprijs van 229 euro. Hij is er in zwart, zilver en met prints van tropische bladeren. Daarnaast is er de RX801R. Dit is de schoenvariant voor de ruigere omstandigheden, de adventure-uitvoering met dezelfde kenmerken als de RX801 en bovendien voorzien van een gaiter. Dit geïntegreerde enkelboord houdt vuil buiten. Hij is iets zwaarder (290 gram in maat 42) en duurder (274,95 euro). Deze R-variant is er in metallic orange.