Deel dit artikel:

Shimano goes gravel met het GRX-platform

Gravel is booming business, maar voor de samenstelling van een gravelfiets moesten de fietsfabrikanten zich tot nog toe behelpen door wat race-, cyclocross- en mountainbike-onderdelen op een hoopje te gooien. Met het GRX-platform wil Shimano nu de hele gravelmarkt in één keer bedienen, al zijn de opties zo uitgebreid dat het er niet meteen eenvoudiger op wordt…

In zijn ijver om elke gravelrijder een oplossing te bieden (en binnen het gravelwereldje heb je enorm veel verschillende types rijders, van ‘net geen wielrenners’ tot ‘net geen mountainbikers’ en alles wat daar tussenin zit) is Shimano heel ver gegaan. Verwacht je dus niet aan één nieuwe groepset, maar liefst drie groepen waarvan de onderdelen naar hartelust gecombineerd kunnen worden (ook met bestaande race- en MTB-onderdelen) om een gravelbike op te bouwen die perfect aansluit op de wensen en eisen van de gravelrijder in kwestie. Er is keuze uit mechanisch of elektronisch schakelen, met een enkel of dubbel kettingblad en zelfs 11 en 10 kransjes op het achterwiel. Aan de integratie van een dropper post is eveneens gedacht.

Van links naar rechts: RX400, RX600 en RX810.

Véééééél keuze

GRX is de verzamelnaam waaronder Shimano zijn gravel/adventure producten op te markt brengt. Onder die grote paraplu vallen de RX810 en RX600 reeks (11-speed) en de budgetvriendelijkere RX400 reeks (10-speed). Bij de 11-speed onderdelen is er keuze uit 1×11 en 2×11, wie voor 10-speed gaat heeft enkel 2×10 als optie. Nieuwe cassettes en kettingen komen er niet, die heeft Shimano al in overvloed. En dus worden de gravelrijders bij de samenstelling van hun fiets geadviseerd om een MTB cassette (Deore XT, SLX of Deore) of een race cassette (Ultegra, 105, Tiagra) te gebruiken.

Links het RX600 crankstel met twee kettingbladen, rechts de 2,5 mm extra ruimte tussen voorderailleur en achterband verklaard.

Crankstel

De GRX-cranks zijn specifiek voor gravel riding ontwikkeld en wie gravelt, die doet dat meestal met wat bredere banden. Om die reden zetten de GRX-crankstellen de ketting altijd 2,5 mm verder naar buiten zodat er meer ruimte ontstaat voor de achterband (tot banden van 42 mm). In 1x setup zijn er crankstellen met 42 of 40 tanden waarbij het Shimano Dynamic Chain Engagement principe wordt gehanteerd om de ketting beter op het blad te houden als je over hobbelig terrein fietst. Het GRX RX810 crankstel heeft 48/31 kettingbladen, het GRX RX600 crankstel is er met 46/30 vertanding en bestaat in een 11-speed en een 10-speed versie (de cranks zelf zijn identiek, de kettingbladen zijn anders). Handig aan het RX-810 crankstel is dat je de cranks van enkel naar dubbel blad kunt ombouwen, de cranklengtes voor het RX-810 crankstel zijn 170, 172.5 en 175 mm. Wie op zoek is naar korte cranks, komt bij de RX-600 crankstellen uit want die zijn er ook in 165 mm lengte.

Voorderailleurs

Zet je de kettingbladen 2,5 mm verder naar buiten, dan spreekt het voor zich dat je de GRX voorderailleurs daaraan aanpast. De FD-RX815 is de Di2 derailleur, de FD-RX810 is de mechanische variant voor wie wil gravelrijden met 11-speed, de FD-RX400 is de enige voorderailleur voor 10-speed gravel riding.

Achterderailleurs

De GRX achterderailleurs maken gebruik van de Shadow RD+ technologie die Shimano eerst in zijn MTB-achterderailleurs verwerkte en daarna toepaste in de Ultegra RX achterderailleurs (zowel mechanisch als Di2). In totaal komen er op RX810 niveau vier achterderailleurs waarvan twee mechanische en twee elektronische. De RD-RX815 (Di2) en de RD-RX810 (mechanisch) kunnen een 2x of 1x cassettes tot 11-34 aan, wie een 11-40 of 11-42 cassette wil gebruiken moet daarvoor een RD-RX817 (Di2) of RD-RX812 inzetten. Op GRX-400 niveau (10-speed) is er logischerwijs omwille van de prijs enkel een mechanische derailleur. Deze kan een 10-speed 11-32 of 11-36 cassette aan, in combinatie met het 46-30 crankstel.

Rem/schakelgrepen

Blijven we nog even op GRX-400 niveau (10-speed), dan vinden we daar een specifieke set STI rem/schakelgrepen en een stel RX400 remklauwen om de groep af te ronden. Deze STI rem/schakelgrepen zien er vrij klassiek uit en anders dan alle andere GRX grepen die een aangepast hendel met een hoger draaipunt hebben. Het grote voordeel van het 18 millimeter hoger geplaatste draaipunt is dat je minder hard in het remhendel moet knijpen om evenveel of zelfs meer remkracht te genereren. Uiteraard zijn er Di2 rem/schakelgrepen en exemplaren met klassieke derailleurkabels. De remgreeprubbers kregen een zwaarder profiel zodat ze meer grip bieden als je off-road rijdt. Kies je voor Di2 in combinatie met een 1x aandrijving, dan komt er geen linker remgreep zonder elektronische bedieningsknoppen. Wat je dan wel weer de mogelijkheid biedt om de drie bedieningsknoppen op die linker rem/schakelgreep te gaan gebruiken om een fietscomputer of verlichting mee aan te sturen. Kies je voor een 1x aandrijving en schakel je de achterderailleur mechanisch, dan kan je de linker rem/schakelgreep op de bediening van je dropper post (een vanaf het stuur in hoogte verstelbare zadelpen) koppelen om je zadelhoogte met je linker STI te kiezen. Rij je 11-speed 1x en heb je geen dropper post aan te sturen, dan is er ook een ‘lege’ linker rem/schakelgreep die ontdaan is van alle schakelapparatuur.

Extra remgrepen

Goed nieuws voor de veldrijders en liefhebbers van Parijs-Roubaix is dat er met de BL-RX812 een extra, vlakke remgreep komt die je kan combineren met hydraulische schijfremmen die vanaf een raceremhendel worden aangestuurd. De remgreepjes worden per stuk verkocht en zijn links en rechts specifiek.

Op wieltjes

Bij de nieuwe gravelonderdelen lanceert Shimano ook twee nieuwe wielsets, een WH-RX570 in 700c en dezelfde WH-RX570 wielset in 650b. De eerste wielset weegt 1.600 gram, de tweede is veertig gram lichter. Beide wielsets zijn er enkel in non-Boost naafbreedte, hebben asymmetrische velgen die aan de binnenkant 21,6 mm breed zijn (vergelijkbaar met MTB-velgen dus) met een velghoogte van 22 mm. De wielen horen met 12mm steekassen in het frame geklemd te worden, zijn tubeless ready en de remschijven worden met CenterLock gemonteerd.

Nog even geduld

De mechanische 1x en 2x onderdelen worden in juli in de winkels verwacht, de Di2 spullen volgen een maand later en de extra remgreepjes en de linker remgreep om de dropper post mee aan te sturen verwacht Shimano in september klaar te hebben. De GRX-onderdelen zullen ook als complete groepsets worden aangeboden, de huidige Ultegra RX achterderailleurs (mechanisch en Di2) blijven bestaan.

NEW IN!

T-SHIRT

FIRE 4 YR RIDE