Deel dit artikel:

Shimano Cues-groep: uitwisselbare onderdelen, meer gemak

Shimano heeft er met Cues een nieuwe schakelgroep bijgekregen. Deze groep voor alledaagse fietsers is geschikt voor 9-, 10- en 11-speed en biedt universele, uitwisselbare componenten. Dit moet het gemak voor fietsers en speciaalzaken vergroten.

Shimano omschrijft de Cues-groep als haar meest veelzijdige onderdelenfamilie ooit. In de basis draait het om een 9-, 10- en 11-speed groep met componenten die onderling uitwisselbaar zijn. Door een uniforme tandafstand voor de 9-, 10- en 11-speed groepen is dit ‘mengen’ van componenten gemakkelijk mogelijk.

Met de uitwisselbaarheid creëert Shimano meer gebruiksgemak voor fietsers, want het zoeken naar de juiste cassettes, kettingen en derailleurwieltjes is een stuk eenvoudiger. Voor de fietsspeciaalzaken is er uiteraard ook meer gemak, want zij hoeven niet zo’n grote voorraad aan te houden. De kans is dus groter dat de winkel de juiste Cues-onderdelen op voorraad heeft bij onderhoud en vervanging. Er is één universeel derailleurwieltje en één universele ketting.

Kransjes met hogere en bredere tanden

Duurzaamheid is ook een aspect geweest bij de ontwikkeling. De cassettetanden bij Cues zijn hoger en breder in vergelijking met bestaande groepen. Er is zo extra bescherming tegen overslaande kettingen en daarbij worden de trapkrachten beter verdeeld. Dat creëert soepeler schakelgedrag en voorkomt voortijdige slijtage, zo stelt Shimano.

Het nieuwe derailleursysteem is uitgerust met Linkglide-technologie. Die geeft volgens Shimano in eerste instantie de garantie dat het schakelen soepeler verloopt, zowel bij elektrisch als niet-elektrisch aangedreven fietsen. Daarnaast resulteert Linkglide in een langere levensduur en gestandaardiseerde compatibiliteit binnen en tussen verschillende categorieën.

Gerelateerde artikels