Deel dit artikel:

Schwalbe komt met klikventiel en wint meteen Eurobike Award

Vloek je geregeld tijdens het oppompen van je band, bijvoorbeeld omdat er lucht verloren gaat of de pompkop niet vast blijft zitten op het ventiel? Dan zal de nieuwe Clik Valve van Schwalbe jou misschien als muziek in de oren klinken.

De Clik Valve doet wat de naam laat uitschijnen: je klikt de pompkop er gewoon op en het systeem is meteen luchtdicht. Daarna klik je hem er even vlot weer af, met maar twee vingers, indien gewenst. Het systeem is zo compact dat het ook voor kleine kinderfietsen vlot werkt, tussen die dicht bij elkaar staande spaken. Bedoeling is dat dit nieuwe systeem van Schwalbe op termijn de standaard wordt. Daar zal de Eurobike Award 2024 al meteen bij helpen.

Er zijn nog een aantal voordelen aan de Clik Valve. Zo kan je geen ventiel ombuigen, wat je weleens kan tegenkomen met een Presta. Luchtverlies en slijtage aan de pompkop zouden eveneens tot het verleden moeten behoren, want de functie van die kop blijft constant. Ideaal voor tubelessgebruik: de luchtstroming van de Clik Valve ligt de helft hoger dan bij het tot nu gebruikelijke SV-ventiel.

Ombouwsets

Gelukkig moet je niet meteen je banden en pompen weggooien, want Schwalbe brengt eerst ombouwsets op de markt. Bij een Sclaverand/Presta-, Dunlop- of tubelessventiel haal je het inzetstukje eruit en schroef je de Clik Valve erin. Bij een autoventiel schroef je het er gewoon op en kan je het er terug afhalen om bv. aan het tankstation bij te pompen. Eenzelfde handeling bij de voet- of handpomp: je klemt of schroeft de adapter vast. Heb je dat stukje niet bij, dan kan je de Clik Valve ook nog oppompen met een normale SV-/Presta-pomp (je weet wel, de gewone pomp die je voor je koersbanden gebruikt). Je kan ook een volledige pompkop kopen en je oude kop vervangen. SKS presenteert op Eurobike een Clik Valve-pomp en Schwalbe start binnenkort zelf met de producte van Clik Valve-binnenbanden.

Om je een idee te geven van hoe het allemaal werkt, kan je dit filmpje bekijken met een heel serieus kijkende meneer:

Meer info via de website van Schwalbe >>