Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Schot fietst in 79 dagen de wereld rond

De Schotse sportieveling Mark Beaumont heeft een nieuw wereldrecord achter zijn naam staan. Hij fietste in 79 dagen rond de aarde. Geen mens deed dat ooit sneller.

De 34-jarige fietser uit Perthshire legde de route van meer dan 29.000 kilometer af in 79 dagen. Daarmee deed hij er 44 dagen minder over dan de vorige recordhouder (123 dagen). Elke dag zat hij gemiddeld bijna 400 kilometer in het zadel. Hij sliep ’s nachts gemiddeld vijf uur.

In 2008 zette Beaumont het record al op 194 dagen. Geïnspireerd op de klassieker ‘Ronde de wereld in tachtig dagen’ van Jules Verne begon Beaumont op 2 juli in Parijs aan zijn wereldreis. De trip bracht hem naar landen als Rusland, Mongolië en China. Daarna ging hij via Australië, Nieuw-Zeeland en Noord-Amerika terug naar Europa.

“Dit was absoluut de meest pijnlijke uitdaging voor lichaam en geest ooit”, sprak Beaumont na aankomst bij de Arc de Triomphe in Parijs. Zijn wereldreis per fiets is een tweede vermelding in het welbekende Guiness Book of Records.