Deel dit artikel:

Samenwerking met profs levert nieuwe Bryton-gps op

De samenwerking met profploegen als Intermarché-Wanty-Gobert heeft Bryton geen windeieren gelegd. De nieuwe Rider S500-fiets-gps is het rechtstreekse resultaat en ondersteunt live tracking, laat je hellingen beter inschatten en biedt meer trainingsfuncties, naast het tonen van je route op de kaart. En dat alles in een compact formaat.

Een fietscomputer voor profrenners moet er uiteraard gestroomlijnd uitzien en in die eerste opdracht is Bryton alvast geslaagd. De afmetingen zijn 83,9x51x17,4 mm – quasi even groot als de Garmin Edge 530 Plus – en de S500 weegt 87 gram. Toch zit er een stevige batterij in die tot 24 uur lang meegaat per laadbeurt. Daarbij helpt de omgevingslichtsensor om de achtergrondverlichting aan de omstandigheden aan te passen. Het kleurenaanraakscherm is 2,4 inch groot en bevat 240×320 pixels.

Accuraatheid is belangrijk, dus maakt Bryton gebruik van vijf satellieten, namelijk GPS, Glonass, Galileo, Beidou en QZSS. Bij eerder Rider-toestellen bleek dat alvast een duidelijk pluspunt. Kaarten van de belangrijkste regio’s zijn vooraf op het toestel geladen, maar je kan ook zelf specifieke gebieden downloaden. De OSM-kaarten tonen nu ook mountainbikeroutes en andere offroadfuncties. Via spraakopdracht kan je adressen en nuttige plaatsen opzoeken. Als je een route volgt (rechtstreeks via Bryton Active of na synchronisatie met andere apps), krijg je duidelijke instructies op de kaart, inclusief afslag-voor-afslag-aanduiding.

Vrienden en familie volgen mee

Handig voor het thuisfront is de Live Track-functie. Daarmee deel je jouw realtime locatie met wie je de koppeling hebt gedeeld. Die kunnen dan zien waar je zit, hoe snel, lang en ver je rijdt, en wanneer je locatie het laatst is bijgewerkt. Eveneens goed voor de veiligheid is de mogelijkheid om een achteruitkijkradar te verbinden. Als die is verbonden, zie je het achteropkomend verkeer op je scherm naderen. Verder verbind je de S500 met alle mogelijke ANT+-sensoren (hartslag, cadans, snelheid, vermogen en elektronisch schakelsysteem). Hartslag is ook mogelijk via Bluetooth.

Synchronisatie met de belangrijkste trainingsapps is mogelijk, met name Strava, TrainingPeaks, Selfloops, Ride with GPS, Today’s Plan, Relive en GoldenCheetah. Zoals we gewoon zijn van voorgaande Bryton-toestellen, gebeurt na de rit een vlotte, draadloze upload naar de eigen Bryton Active-app. In combinatie met een interactieve indoortrainer kan je een eerder opgenomen route simuleren vanaf de Bryton Active-app, inclusief de hellingsgraad. Ook op de weg kan je jouw trainingen duidelijk indelen dankzij de overzichtelijke trainingsfuncties.

Klimmen wordt nog leukere uitdaging

‘Klimuitdaging’ is een nieuwe functie. Wanneer je een klim nadert, zal de Rider S500 schakelen naar de pagina Klimsectie waar je een overzicht ziet van de klimsegmenten van een route. Het scherm Klimuitdaging biedt ook een grafisch overzicht met meerdere klimsecties, levendig gekleurde klimsegmenten, afstand, hoogte en stijgingsgraad, en start- en eindpunten. Zo kan je jouw eindsprint naar de top nog beter plannen.

De Bryton Rider S500 – de S staat trouwens voor Sport en luidt een nieuwe categorie bij Bryton in – is al in januari beschikbaar in twee uitvoeringen. De E-basisversie (apparaat, beschermhoes, computersteun en beveiligingskoordje) kost 299 euro, de T-uitvoering bevat daarnaast nog snelheids-, hartslag- en cadanssensoren voor 379 euro.