Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rapha in handen van Walmart-imperium

Er deden al langer verhalen de ronde over een mogelijke overname van Rapha. De kogel is nu eindelijk door de kerk. Het Britse merk komt in handen van RZC Investments, een beleggingspartij van twee kleinzonen van Walmart-oprichter Sam Walton.

RZC Investments neemt een meerderheidsbelang in Rapha. Het bedrijf wordt gerund door Steuart en Tom Walton, twee mountainbikende broers en de kleinzonen van Sam Walton, die Walmart in 1962 oprichtte. Het imperium van Walmart is vandaag de dag zo groot, dat het ’s werelds grootste detailhandelsconcern is. In 2016 behaalde het bedrijf een omzet van zo’n 430 miljard euro.

Hoeveel er precies met de overname gemoeid is, is ons niet bekend. Eerder deden er verhalen de ronde dat Rapha een waarde zou hebben van 200 miljoen pond. Een belangrijke aandeelhouder van automerk Aston Martin zou bereid zijn geweest om dat bedrag te betalen. Nu is het toch een andere partij die aan de touwtjes gaat trekken bij de snel groeiende partij in high-end wielerkleding.

Rapha’s oprichter Simon Mottram blijft in de nieuwe situatie chief executive van het kleingmerk. Hij blijft ook aandelen behouden. Mottram spreekt van een belangrijke stap in de historie van het in 2004 opgezette Rapha. “Deze overname luidt het begin in van een nieuwe fase van groei en bewijst dat mensen veel potentieel zien in Rapha en de wielersport”, zegt hij tegen de BBC.

“De komst van RZC Investments als aandeelhouder betekent dat we nog meer werk kunnen maken van onze missie. Wereldwijd kunnen we onze actieve community uitbreiden. Daarnaast zijn we in staat om betere en meer innovatieve producten te ontwerpen die mensen ondersteunen in het bedrijven van de wielersport. Hopelijk weten we nog meer mensen te inspireren.”