Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Rani De Coninck neemt deel aan Mon Ventoux

Sportfederatie Sporta wil met haar jaarlijks event Mon Ventoux mensen aanzetten tot meer bewegen. Op 22 juni zullen opnieuw tweeduizend Belgen de Mont Ventoux beklimmen. Eén van de deelnemers die daarbij haar eigen grenzen zal verleggen is presentatrice Rani De Coninck. Laten we haar maar een echte fietsmaagd noemen.

Het begon met een interview op radiozender Joe. Rani De Coninck vroeg er ex-motocrosser Joël Smets uit over de stunt die hij op 22 juni wil realiseren. Hij gaat de Ventoux achterwaarts beklimmen samen met Marc Herremans om geld in te zamelen voor To Walk Again. Rani: “Net voor het interview had ik op de radio gezegd dat ik er zelfs voorwaarts niet aan zou beginnen en tijdens het gesprek heeft Joël me dan uitgedaagd om ook mee te doen. Er kwam druk van mijn collega Raf, luisteraars moedigden me aan en omdat ik een “yes woman” ben, heb ik maar ja gezegd. Het lijkt me een leuke ervaring. Voor een goed doel dan nog. En ik motiveer er andere mensen mee om ook meer te bewegen.”

Een groot sportbeest was Rani tot begin dit jaar niet. “Ik heb het geluk om heel gezond te zijn. Ik verbrand heel goed, te goed, wat bij sporten soms een probleem is. Ik heb al een paar keer Start to Run geprobeerd, maar toen bleek dat ik daarvan afviel, ben ik er maar mee gestopt. Ik sport wel graag en ik voel me veel beter als ik sport, maar ik heb altijd een doel nodig. Toen ik deelnam aan Sterren op de Dansvloer ging ik naast de danstrainingen ook nog drie keer per week met een personal trainer aan de slag voor krachtoefeningen en cardio. Toen ik zwanger was van mijn jongste kind, had ik ook al met diezelfde personal coach gewerkt. Ik was toen al 39, een stuk ouder dan bij mijn vorige bevallingen. Ik wou de risico’s zoveel mogelijk beperken en zo gezond mogelijk op de bevallingstafel belanden. Dus trainde ik ook toen drie keer per week met haar.”

Naar de boerderij

Als kind fietste Rani wel graag voor haar plezier, maar als volwassene beperkten de fietsritjes zich tot de wekelijkse tocht naar de zelfplukboerderij om groenten te oogsten. “Ik had dus nog nooit op een koersfiets gezeten. Zelfs nog geen lange tocht gereden met een gewone damesfiets. Ik kom van min 100.” (lacht) Maar Rani houdt wel van een uitdaging. “Ik hou van onbetreden paadjes. Ook in mijn werk. Ik hou niet van routine. Ik wil altijd bijleren, nieuwe dingen ontdekken. Ergens mijn tanden inzetten. Ook met het fietsen is dat het geval. En ik heb het geluk dat ik nergens last van heb. Dankzij een bikefitting zit ik perfect op de fiets. In het begin had ik wel wat last van mijn handen en mijn schouders, omdat ik die zithouding niet gewoon was, al verbetert dat met elke rit.”

De fietsmicrobe zit nochtans in de familie. Oudste zoon Beau beklom de Ventoux al. En de vader van Rani is nog wielrenner geweest bij de amateurs. Op zijn 86e fietst hij nog altijd. “Hij vindt het spannend voor mij. Hij geeft me vaak advies. Niks forceren. Volg je eigen ritme. Laat je kop niet zot maken. Mijn papa heeft een heel sterk karakter. Een fantastische en gedreven sportman, maar hij heeft altijd op een verstandige manier gesport.”

In één ruk naar boven

Als groentje je in een paar maanden tijd klaarstomen voor de beklimming van de Ventoux is niet evident. Gelukkig heeft Rani de steun van Gella Vandecaveye en van coach Jeroen Dingemans die haar begeleidt en trainingsschema’s opstelt. Die schema’s probeert ze slaafs te volgen. “Soms lukt het niet om te combineren met een gezin, mijn radioprogramma en nog ander werk. In het begin stonden er ook op weekdagen trainingen van twee uur op, maar dat is niet haalbaar. Nu zijn die trainingen in de week korter, maar intensiever. Ik fiets vaak op rollen, uit pure noodzaak. Ik durf nog niet alleen op de weg, ik heb te weinig ervaring. En wat als ik lek rijd? Ik heb serieus onderschat hoeveel tijd er kruipt in fietstrainingen. Bij lopen is dat korter en makkelijker in te plannen. Met fietsen ben je snel een halve dag kwijt.” Voorlopig heeft Rani nog geen meter geklommen, maar de bedoeling is dat ze binnenkort toch eens in de Vlaamse Ardennen gaat rijden. Hoog legt ze de lat dan ook niet voor de beklimming van de Ventoux op 22 juni. Geen tijdslimiet. “Ik wil gewoon boven geraken. En liefst zonder voet aan de grond te zeggen. Mijn zoon zegt dat het alleen maar dubbel zo lastig wordt als je eens gestopt bent. Dus wil ik in één ruk naar boven. Maar ik weet eigenlijk niet zo goed wat ik die dag moet verwachten. Ik hoor dat er aan de top veel wind kan zijn. Ik weeg al niet veel en mijn fiets ook niet, dus ga ik het wel voelen, die wind.”

Zalige vermoeidheid

Na 22 juni is Rani niet van plan om de fiets stof te laten vangen in de garage. “Ik zal wel blij zijn dat het niet meer van “moetens” is. Ik wil in de vakantie graag eens met vrienden of met mijn zoon fietsen. Aan zee of in Nederland. Zonder hartslagzones in de gaten te houden. Gewoon voor de fun en op het gevoel. Maar ik wil wel blijven fietsen. Na het fietsen voel ik me heel sterk, ook mentaal. Fitter, wakkerder. Zelfs als je moe bent van het sporten. Dat is een zalige vermoeidheid. Je bent meer in harmonie met jezelf als je sport. Bewegen is de sleutel voor een goede gezondheid. Voorlopig vermager ik ook niet echt door het fietsen door voldoende voor, tijdens en na de training te eten, dus ik hoop dat ik het kan blijven doen.”

Gouden tip voor andere mama’s

Voor organisator Sporta heeft Rani alleen maar lof. “Zij waren superblij dat een bekende vrouw mee hun campagne wou trekken. Ze hebben me direct goed ondersteund. Ik hoop dat door dit soort initiatieven mensen meer geprikkeld zijn om meer te bewegen. Ik wil andere drukbezette mama’s inspireren dat het kan, zorg dragen voor jezelf en sporten, bovenop een druk gezin en een job. Je moet het wel inplannen want anders komt het er niet van. Zet je sportmomenten in je agenda. En beschouw ze als dwingende afspraken die je niet kan annuleren. Alleen dan lukt het.”

Inschrijven voor Mon Ventoux op 22 juni is niet meer mogelijk. Wij brengen op grinta.be uitgebreid verslag uit van het evenement op de Mont Ventoux. Je leest dan ook of Rani De Coninck haar ontgroening op de Kale Reus tot een goed einde heeft gebracht.

Alle details over Mon Ventoux vind je op de site.

Rani met coach Gella Vandecaveye.