Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Pulsium en Pulsium SAT: de nieuwe endurance racers van Lapierre

Op snelheid rijden en presteren en tegelijkertijd comfort bieden. Dat was het doel van Lapierre bij de ontwikkeling van haar nieuwe endurance racefietsen. Met de Pulsium en Pulsium SAT stelt de fietsfabrikant dat ze laat zien dat performance en comfort bij carbon frames geen tegenpolen hoeven te zijn.

Pulsium en Pulsium SAT. De modelnamen zijn nagenoeg gelijk, alleen zorgt de toevoeging van SAT voor een groot verschil, zo claimt Lapierre. SAT, een gepatenteerde technologie, is de afkorting van Shock Absorption Technology. Deze biedt betere demping van trillingen door het gebruik van een elastomeer in de verlenging van de achtervork. Deze elastomeer is onderhoudsvrij en weegt amper 20 gram. Het effect is tegelijkertijd groot: volgens Lapierre verbetert het verticale comfort in de achterste driehoek van het frame met 11 procent.

Op andere punten hebben de frames vooral overeenkomsten. Beide zijn van carbon vervaardigd, om precies te zijn van unidirectional HR 24T carbonvezels met meer verticale elasticiteit. Tegelijkertijd wordt met dit type UD carbon de laterale stijfheid verhoogd en is de schokbestendigheid groter. De looks zijn strak, vooral door de integratie van de rem- en versnellingskabels onder de voorbouw en door de balhoofdbuis.

Extra comfort

Als toevoeging op het frameontwerp, voor extra comfort, heeft Lapierre volop gesleuteld aan de geometrie. Door de hogere balhoofdbuis neem je een comfortabelere zithouding aan. Je zit ietwat rechter op dan wanneer je op een pure prestatiegerichte fiets zit. Die positie is agressiever.

Behalve uit het frame haalt Lapierre comfort uit de banden. Je kunt namelijk banden met een breedte tot 35 millimeter steken. Iedereen weet: hoe breder de band, hoe groter het comfort kan zijn. Met een bredere band kun je tevens gemakkelijker een schelpenpad of andere, onverharde gravelstrook meepakken.

Dit voorjaar leverbaar

De Pulsium staat vanaf april bij dealers in de winkels. De fiets komt er in een vijftal varianten. De Pulsium 3.0 is afgemonteerd met Shimano Tiagra en heeft een dames- en herenuitvoering. Je kunt kiezen tussen schijf- en velgremmen. De Pulsium 5.0 heeft een Shimano 105 afmontage. Ook deze variant is er met velg- en schijfremmen. Er is echter enkel een herenuitvoering.

De Pulsium SAT verschijnt een maandje later, in mei. Bij deze fiets heb je keuze tussen vier varianten. De Pulsium SAT 5.0, eentje voor heren en eentje voor dames, is afgemonteerd met Shimano 105. Daarboven vind je de 6.0 en 7.0 (zonder specifiek model voor dames). Deze hebben een Shimano Ultegra of Ultegra Di2 afmontage. De Pulsium SAT is alleen uitgevoerd met schijfremmen. Vooralsnog zijn er geen prijzen bekend.