Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Primeur: eerste Nederlands kampioenschap gravelbiking

Epe, gelegen op de Veluwe, beleeft komend weekend een primeur. Daar wordt zaterdag het allereerste Nederlands kampioenschap gravelbiking gehouden. Het strijdtoneel is een omloop van 7,5 kilometer.

Gravelbiking is booming, overal ter wereld. Er komen vrijwel elke maand nieuwe gravelspecifieke producten op de markt die het avontuurlijk rijden op een mix van verharde en onverharde paden veraangenaamt. Daarnaast dijt de kalender met gravelevents en -concepten heel snel uit. Nieuw in het rijtje is dus het Nederlands kampioenschap gravel. Dit officieel door de KNWU erkende evenement wordt mede georganiseerd door Mathijs Wagenaar, de man achter het bedrijf CloseTheGap.

Er zijn twee wedstrijden op het Nederlands kampioenschap: eentje voor heren en eentje voor dames, dit zonder onderscheid tussen KNWU-categorieën. De mannen vertrekken zaterdag om 9.30 uur voor een wedstrijd van 120 kilometer. De vrouwen stappen ’s middags om 13.30 uur op de gravelbike voor een wedstrijd van 70 kilometer.

De wedstrijd wordt gehouden op een omloop van 7,5 kilometer. Die bestaat voornamelijk (70 procent) uit brede zandwegen. Daarnaast zijn er verharde stroken opgenomen (30 procent). Alle wegen en paden zijn breed genoeg om te kunnen inhalen. Een goede (bochten)techniek is vereist om een gooi te kunnen doen naar de nationale driekleur. Er zijn volop bochten op snelheid en bochten welke er uitdagender bij liggen. Stroken met hobbels en gaten brengen extra uitdaging, net als het open landschap dat wind vrij speelt geeft.

De omloop gaat voor een deel over privéterrein. Deelnemers die het parcours willen verkennen, kunnen dat daarom pas kort voor de start doen.

Drie GPS-routes

Heb je geen startnummer voor het Nederlands kampioenschap maar wil je wel genieten van het graveldecor op de Veluwe? Ook dat kan. Vanaf het inschrijfterrein bij de start en finish beginnen drie GPS-routes van elk 30 kilometer. Leg je er twee af, dan rijd je 60 kilometer. Bij drie rondes maak je de 90 kilometer vol. De gpx-bestanden voor je fietsnavigatie krijg je na inschrijving in je mailbox.

  • Ga voor meer informatie naar de website van het Nederlands kampioenschap

Gerelateerde artikels