Met 6,7 kilo zit de topuitvoering van de Orca (er zijn er 13 in totaal) op een mooi gewicht maar hij is ook efficiënt, zo belooft Orbea. Deze zevende generatie van de Orca is Orbea’s antwoord op de polarisatie naar specifieke fietstypes, zijnde aero of licht. Om het nut van een klimfiets te bewijzen, heeft Orbea efficiëntietests op hoge en lage snelheid uitgevoerd. Op een steile klim en aan lage snelheid heb je volgens Orbea gewoon een lichte fiets nodig die jouw kracht efficiënt op de weg omzet.

Aan hogere snelheden komt de aero fiets naar voren. Aan 30 km/u bespaar je met zo’n aerokogel 12 watt, aan 40 km/u 15 watt en 50 per uur 28 watt. Daarom heeft het volgens Orbea weinig zin om een lichte fiets aero te maken, want dat voegt gewicht toe. Zo blinkt de lichte aero fiets nergens in uit. Nog volgens Orbea is de Orca op een helling van 5% 3 watt sneller dan een aero fiets en 6 watt op 10%. Als je aero attributen toevoegt aan zo’n klimfiets, dan compromitteer je die winst. Bovendien verlies je ook dat specifieke gevoel van een lichte fiets en de bijbehorende behendigheid en directheid.

Om tot het framegewicht van 750 gram te komen (maat 53, OMX-frame) met een vork van 360 gram ging Orbea op zoek naar plekken waar er gewicht te winnen was. Het OMR-frame weegt trouwens bijna 300 gram meer, namelijk 1030 gram, met een vork van 410 gram.
Om minder overlapping van carbonvezels te krijgen, gebruikt Orbea minder en grotere stukken vezels. Dat vraagt meer werk, waardoor het proces van de carbon layup preciezer en langer wordt, en bijgevolg ook duurder. Het OMX-frame gebruikt daardoor 90 stukken carbon minder. Om die carbonvezels samen te houden heb je epoxy nodig. Dat hars vergaart zich in hoekjes en kantjes. Door het frame zorgvuldig te ontwerpen, vermijd je die overtollige epoxy. De frames zijn geverfd in het Baskische hoofdkwartier. De verf zou amper 15 gram wegen en de noodzakelijke bouten en moeren 20 gram.
Orbea werkte uiteraard samen met het dochtermerk Oquo Wheels en OC Components. Een setje RP35-LTD-wielen weegt 1380 gram en de RP10-stuurpen is een van de lichtste in zijn soort, net als het HP11-stuur van 190 gram. Dat stuur heeft trouwens de nodige flare. Wil je liever een Vision Metron 5D- of Deda Alanera-cockpit monteren, dan kan je een van Orbea’s adapters gebruiken.


Omdat stijfheid essentieel is voor een efficiënt frame, ontwikkelde Orbea het Powerspine-ontwerp, waarbij de onderkant van het frame (het balhoofd, de onderbuis, bracket en liggende achtervork) die stijfheid bewaakt. Zo kan er elders gewicht worden bespaard zonder de stijfheid te compromitteren. Dat is uiteraard een techniek die alomtegenwoordig is in de fietsindustrie.
Minstens zo belangrijk in het rijgevoel is de geometrie. De korte wielbasis en korte achtertrein maakt het reactievermogen van de Orca directer. De ronde buisvormen verminderen dan weer trillingen, wat de vermoeidheid kan uitstellen. Dankzij de bandruimte tot 32 mm kan je de Orca nog comfortabeler maken, indien nodig.

Aerodynamica was duidelijk ondergeschikt, maar waar het ging zonder het gewicht of rijgevoel in gevaar te brengen, is er uiteraard gewerkt aan verbeteringen. De interne ICR-kabelgeleiding is er zo eentje, net als de interne zadelpenklem die je kan bereiken met het boutje aan de achterkant. Zelfs de lichte voorvork is aerodynamisch vormgegeven. Wil je wat extra snelheid toevoegen aan je fiets, dan kan je hem personaliseren in het MyO-programma met bv. hogere carbon velgen.
De Orbea Orca krijgt verschillende uitvoeringen met het lichte OMX-frame of de zwaardere OMR en zeven framematen (47, 49, 51, 53, 55, 57 en 60 cm).

