Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

OPEN gaat extreem met de WI.DE

Toen OPEN in 2015 met de U.P. (Unbeaten Path) op de proppen kwam, lanceerden ze een eyecatcher van formaat. Verschillende andere merken lieten zich door het ontwerp van de U.P. en zijn naar beneden geknikte linker liggende achtervork inspireren om een fiets te bouwen die zowel op de weg als op gravel zou excelleren. Met de WI.DE gaat designer Gerard Vroomen een stap verder richting het extreme.

De U.P. was één van de eerste specifieke gravelbikes en werd aanvankelijk als een vreemde eend in de bijt beschouwd. Want een tweewieler die je met 28 mm banden op de weg kon inzetten en waar tot 2.1” brede off-road banden in pasten was in 2015 toch nieuw. Ondertussen zijn we bijna vijf jaar verder, is de gravelbike goed ingeburgerd en zoeken de ontwerpers nieuwe niches op.

Bredere banden voor zwaarder terrein

Vroomen zoekt het in de richting van extreem terrein want door zowel de linker als de rechter liggende achtervorkpoot naar beneden te knikken, creëerde hij ruimte voor mountainbikebanden tot 2.4”. Desondanks zit de fietser nog altijd als een racer op de WI.DE en passen er smalle racecranks op de fiets zodat OPEN je op goed wegdek nog altijd een snelle rit belooft. De WI.DE kan je enkel gebruiken met 1x aandrijving omdat die meer ruimte voor de achterband mogelijk maakt. Om op technisch terrein beter uit de voeten te kunnen kreeg de WI.DE een iets hogere balhoofdbuis en om ook kleinere fietsen op avontuur te kunnen sturen kwam er een framemaat XS bij. Vroomen maakt zich sterk dat hij met enkele kleine ingrepen op vlak van geometrie met de WI.DE een fiets kon bouwen die zowel met 35 mm slick banden als met 2.4” mountainbikesloffen snel en intuïtief stuurt. De WI.DE is enkel compatibel met 160 mm remschijven voor en achter, omdat de rotormaat vast staat kunnen de klauwen rechtstreeks en zonder adapters op frame en vork worden gemonteerd. De toolbox kreeg een plaatsje onder het bracket om het zwaartepunt laag te houden. Het frame en de vork van de WI.DE zijn klaar voor het De-Fender spatbordsysteem dat OPEN in december op de markt brengt.

Het OPEN WI.DE frame weegt in maat medium 1.040 gram, de vork voegt 390 gram toe en de frameset kost 3.200 euro. Alle info op de site van OPEN.

Gerelateerde artikels