Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Op komst: nieuwe GT Grade gravelbike

GT Bicycles is altijd al een wat vreemde eend in de bijt geweest, onder andere omdat al hun fietsen ultra herkenbaar zijn door het zogeheten ‘Triple Triangle’ frame. GT houdt voor de nieuwe Grade gravelbike vast aan dat frameconcept, al wordt het nu wel helemaal anders ingevuld én flink uitgebreid.

GT klopt zich trots op de borst dat ze in 2015 met de eerste Grade meteen ook de eerste carbon gravelfiets met schijfremmen ontwikkelden. Lastig te bevestigen of tegen te spreken natuurlijk, al was Grinta! wel één van de eerste bladen die met de Grade aan de slag ging. (Dat weten we dan wel weer heel zeker.) De nieuwe Grade is echter van een compleet andere orde.

De grootste vernieuwingen van links naar rechts: dropper post, aangepaste Triple Triangle en flip chip voorvork.

Drie driehoeken, maar dan anders

GT behield het Triple Triangle frameconcept waarbij de poten van de staande achtervork niet aan de zitbuis, maar aan de bovenbuis worden bevestigd. Daardoor ontstaat in het frame een derde driehoek, vandaar de naam Triple Triangle die GT voor het frameconcept bedacht. Door de staande achtervork aan de bovenbuis te koppelen zorgt GT er voor dat trillingen die vanaf het achterwiel komen over het volledige frame worden verdeeld en niet rechtstreeks via de zadelpen aan de fietser worden doorgegeven. Qua uitzicht bleef het Triple Triangle frame gelijk, al werd het hele frameconcept wel hertekend. Het resultaat is nog meer verticale flexibiliteit en dus nog meer comfort, ongeacht het terrein. Om een achterspatbord te kunnen monteren werd een speciale beugel ontwikkeld. De achtertrein van de Grade wordt voortaan trouwens uit twee soorten vezels gemaakt: de glasvezel kern zorgt voor de stevigheid en demping terwijl de buitenste lagen carbon de stijfheid regelen.

Flip chip

Nog nieuw op vlak van het frame is de zogeheten ‘flip-chip’ voorvork, een trucje dat we onder andere op de Rondo Ruut al tegenkwamen. Door een bus in de voorvorkpoten om te draaien kan je de voortrein hoger en langer (dus stabieler) maken of hem kort en laag zeggen voor een wat flitsender stuurgedrag.

Alle kabels buiten

In een tijdperk dat de meeste merken naar een maximale integratie van de onderdelen en volledig interne kabelgeleiding gaan, roeit GT de andere richting op. Alle kabels worden in volledige buitenkabels buiten het frame geleid wat de avonturiers als muziek in de oren zal klinken want interne kabels kunnen in geval van mechanisch onheil het sleutelwerk flink bemoeilijken. Om veiligheidsredenen worden de Di2-kabels wel door de buizen geleid, net als de bedieningskabel van de dropper post. De Grade is op frame en vork maximaal van ogen en nokken voorzien om bagage en drinkflessen te monteren.

De Grade Carbon komt er in drie versies. Van links naar rechts de Pro, de Expert en de Elite.

De drie carbon versies van de Grade staan samen met de twee aluminium versies vanaf deze zomer in de winkel.

700 M Grade Carbon Pro: 3.799 euro

700 M Grade Carbon Expert: 2.299 euro

700 M Grade Carbon Elite: 1.999 euro

700 M Grade Aluminium Expert: 1.399 euro

700 M Grade Aluminium Elite: 899 euro

Alle details op de site van GT.

Van de aluminium Grade komen er twee types naar de Lage Landen: de Expert en de Elite.