Deel dit artikel:

Ontdek Ekar: Campagnolo’s allereerste gravelgroepset

Ein-de-lijk! Na maanden van geheimhouding, speculatie en gonzende geruchten lanceert Campagnolo vandaag zijn eerste gravelspecifieke groepset: Ekar. Je krijgt van ons alvast een voorsmaakje van wat de lichtste gravelgroepset op de markt zou zijn!

Honger is de beste saus, maar op dit stukje Italiaanse techniek zaten een pak gravelfans al een hele poos likkebaardend te wachten. Dat er in Vicenza een potje op het vuur stond te pruttelen, dat was duidelijk. Over de inhoud hield Campagnolo evenwel de lippen stijf op elkaar. De geruchtenmolen draaide overuren, ijverige journalisten wisten patentaanvragen op te diepen uit de krochten van het internet en zo werd toch al één en ander bekend over de plannen van Campagnolo. Dat grindliefhebbers bediend zouden worden met 13-speed cassettes was bijvoorbeeld zo’n uitgelekt feitje dat bij bikenerds (wijzelf incluis) op een puberaal giecheltje werd onthaald.

Vandaag komt er echter een einde aan de speculaties. De jongste telg in de Campagnolo-familie heet Ekar. Voor die naam haalden de Italianen de mosterd in de eigen achtertuin. De ‘Cima Ekar’ is een bergtop vlakbij het Campagnolo-hoofdkwartier, die vooral bekend is omwille van het observatorium op de top. Wij gingen niet zo gek ver daar vandaan alvast even op bezoek:

Geluksgetal dertien?

Campagnolo heeft met Ekar gezocht naar een compromis dat voor alle gravelrijders kan werken en daarvoor gingen ze niet over één nacht ijs. Er kwamen bevragingen van 4500 gravelrijders aan te pas om te ontdekken wat zij echt verwachten van een gravelgroepset. Duurzaamheid stak er met kop en schouders bovenuit, gevolgd door voldoende remkracht en een stabiele kettinglijn. Resultaat: een robuuste maar lichte (2385 gram) groepset waarbij de voorderailleur en het dubbele crankstel onverbiddelijk op de schop gingen. Om dat te compenseren, krijgt het single carbon crankstel achteraan het gezelschap van een 13-speed cassette. Daarbij heb je de keuze uit drie uitvoeringen: 9-36, 9-42 en 10-44 tanden. Elk van deze cassettes kan met dezelfde achterderailleur gecombineerd worden. Voor het crankstel heb je de keuze uit vier varianten: 38-, 40-, 42- of 44-tands. Er zijn ook vier verschillende crankarmlengtes beschikbaar (165, 170, 172,5 en 175 mm).

Het gebruik van een 13-speed cassette zorgt ook voor de komst van een nieuwe cassettebody: de N3W. Het is mogelijk om op deze body een 11- of 12-speed cassette te monteren met behulp van een vulring.

Krulstaartje

Ook een opvallende verschijning, is het ‘krulstaartje’ aan de binnenkant van de rechter Ergopower shifter. Door deze specifieke vorm kan je de opschakelknop makkelijker vanuit de beugels met je duim bedienen. Ideaal dus wanneer je in een afdaling wil bijschakelen en toch dat beetje extra controle wil behouden. Opschakelen gaat trouwens met één versnelling tegelijk, terwijl je bij het afschakelen met één welgemikte ruk aan de mechanische hendel drie kroontjes lichter kan gaan. ‘Mechanische hendel’? Jawel, dat lees je goed: schakel je ook offroad graag elektronisch, dan zal je jouw gading elders moeten zoeken. Ekar wordt (althans voorlopig) enkel in een mechanische uitvoering aan de man gebracht.

‘Never change a winning team’

Dat moeten ze bij Campagnolo gedacht hebben (in het Italiaans weliswaar) en dus werd aan de reeds bestaande schijfremmen weinig gemorreld. De goed te doseren remkracht, stille werking en fijne vorm van de remgrepen die je in de andere Campagnolo-groepsets terugvindt, moeten ook gravelrijders kunnen bekoren. Keuze is er uit twee schijven met een diameter van 140 of 160 mm.

De adviesprijzen zijn nog niet gekend, maar qua prijs zet Campagnolo de Ekar-groepset net onder Chorus in de markt. Meer info over Ekar vind je alvast op de website van Campagnolo.

Binnenkort véél meer over Ekar

In de video kon je het al zien: bij Campagnolo was men zo sympathiek om ons een test-Pinarello met Ekar-groepset te bezorgen. Daar zijn we momenteel druk mee aan de slag. Een uitgebreid overzicht krijg je binnenkort in Grinta! 82 én in een online videoreview!