Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Onderzoek: paracetamol verbetert je uithoudingsvermogen

Medicijn vermindert pijn en heeft positief effect op lichaamstemperatuur.

Eerdere studies toonden al aan dat het gebruik van paracetamol je kan helpen aan een snellere tijd in een tijdrit van 10 mijl (16 kilometer). Volgens onderzoek kan de tijdwinst over deze afstand oplopen tot 30 seconden. Nu is er aanvullend onderzoek dat ingaat op de precieze effecten van de pijnstiller op sportieve fietsers.

De nieuwe studie, uitgevoerd door mensen van de universiteit van Kent, laat zien dat paracetamol voordelig kan zijn, omdat het medicijn de pijn onderweg vermindert en effect heeft op de lichaamstemperatuur van de atleet. Daardoor kunnen fietsers de inspanning langer volhouden onder warmere omstandigheden.

De onderzoekers betrokken elf mannen die als sportief en actief bekend staan. Zij stapten op een ergometer en haspelden de tijdritten af, nadat ze paracetamol of een placebo hadden gekregen. De heren reden bij 30 graden Celsius. Voor de onderzoekers staan de effecten van paracetamol na het aanvullende onderzoek vast.

De studie borduurt voort op onderzoek van de universiteit van Bedfordshire van een paar jaar geleden. Dat liet zien dat fietsers met paracetamol onder bepaalde omstandigheden rapper zijn en meer watt kunnen produceren. Experts roepen fietsers wel op om voorzichtig te zijn met het gebruik, omdat het ook gezondheidsproblemen kan opleveren.