Deel dit artikel:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Nog meer onbreekbare fietsen op komst!

Niet alleen REIN4CED werkt aan de ontwikkeling en productie van onbreekbare carbon fietsen, met de 100% Limburg Bike staat een gelijkaardig project in de steigers.

De 100% Limburg Bike moet het resultaat worden van een samenwerking van een aantal bedrijven waarvan Belgian Cycling Factory (het bedrijf achter de merken Ridley, Eddy Merckx en Forza) in de fietswereld de bekendste naam is.

100% op maat

Samen hebben de ingenieurs en andere bollebozen een fietsframe bedacht dat als uitgangspunt de volledige opmeting van de klant neemt. Met die gegevens als basis kan er dan een fiets gebouwd worden die niet alleen qua geometrie, maar ook qua productkeuze helemaal op de noden en wensen van de klant is afgestemd. Delen van het frame worden 3D-geprint, waarna alle buizen en verbindingen met mekaar worden verlijmd met een duurzame, biologische hars.

Om de impactabsorptie van de voorvork te vergroten, wil het consortium van bedrijven Dyneema-vezels inzetten. Vergelijkbaar met het principe van REIN4CED (daar verwerken ze staaldraadjes in het carbonweefsel) moeten de Dyneema-vezels de structuur van de carbon voorvork intact houden bij een zware impact. Nog interessant is dat aan de materialen een ‘sensing-functionaliteit’ wordt toegevoegd zodat continu gemonitord kan worden aan welke belasting de fiets wordt blootgesteld. Zo kan sensing na een lichte aanrijding nagaan of het frame onzichtbare schade heeft opgelopen.

Geen bezigheidstherapie

Wanneer de 100% Limburg Bike op de markt komt en wat het frame moet kosten is nog onduidelijk. Maar als je weet dat het 100% Limburg Bike-project ondersteund wordt door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en door de Provincie Limburg, dan snap je dat dit geen vrijblijvend rondje bezigheidstherapie is.

Meer info op de website van 100% Limburg Bike en in het filmpje hiernaast.

Gerelateerde artikels